Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu
Pripomíname si 75. výročie oslobodenia.

23.04.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Matica slovenská (MS) ocení in memoriam osobnosti slovenského kultúrneho života, ktoré sa v druhej svetovej vojne zapojili do Slovenského národného povstania (SNP) a zahynuli v bojoch alebo boli neľudsky umučené nemeckými nacistami. Neverejné oceňovanie sa uskutoční 7. mája o 14.00 h v sídle ustanovizne v Martine pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

"Sme hrdí na významných, no, bohužiaľ, vo verejnosti zabudnutých činovníkov MS, ktorí sa počas druhej svetovej vojny odvážne zapojili do odboja proti nemeckému nacizmu. Siedmim osobnostiam kultúry vzdáme hold na 75. výročie ukončenia jednej z najtragickejších udalostí histórie. Udelením ocenení ich chceme prinavrátiť do kolektívnej pamäti národa, pretože im to dlhuje nielen MS, ale aj celá spoločnosť," povedal predseda MS Marián Gešper, ktorý oceňovanie inicioval.

Zlatú cenu MS a pamätné listy MS odovzdá Gešper pozostalým rodinám, prípadne starostom či primátorom ich rodných obcí a miest, pokiaľ sú pozostalí neznámi.

Ustanovizeň ocení kultúrnych pracovníkov, členov i funkcionárov MS Antona Prídavka, Viliama Paulinyho, Jozefa Bučka, Juraja Janošku, Ladislava Sáru, Ivana Ďuričku a Eduarda Bullu. "Môžeme povedať, že títo matičiari mali v protifašistickom odboji veľký podiel na informovaní občanov. Za všetko hovoria ich aktivity v prípravách SNP, v ilegálnom časopise Hlas či Slobodnom slovenskom vysielači," doplnil Gešper.


      mj lem

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol