Na sídlisku Šváby vyrastie nová bezbariérová rampa
K zrúteniu rampy došlo 23.januára.

21.04.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Mesto Prešov v týchto dňoch začína s výstavbou novej bezbariérovej rampy na sídlisku Šváby, ktorá bude spĺňať všetky bezpečnostné kritériá. Stavba nahradí pôvodnú rampu, ktorá bola postavená pred viac ako 30 rokmi. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

„Stavebné úpravy havarijného stavu bezbariérovej rampy budú pozostávať zo zbúrania pôvodnej nadzemnej časti rampy vrátane nosnej steny a vo vybudovaní novej železobetónovej steny a konzolových častí, ktoré budú tvoriť novú rampu," uviedla Šitárová.

Pred samotnou výstavbou sa budú vykonávať rozsiahle búracie práce, a to najmä pre znehodnotené nosné časti pôvodných konštrukcií a nevyhovujúci sklon pôvodných ramien plošiny.

"Búracie práce budú zahŕňať kompletnú demontáž existujúceho oceľového zábradlia vrátane jeho kotviacich prvkov, ďalej kompletné odstránenie všetkých železobetónových schodiskových ramien a tiež kompletnú demontáž železobetónovej nosnej steny," povedala Šitárová.

Nové železobetónové trámy budú zhotovené z betónu a budú vystužené betonárskou oceľou. Pribudne aj nové zábradlie z konštrukčnej profilovanej ocele.Novú bezbariérovú plošinu so zábradlím v areáli nákupného strediska na Švábskej ulici bude realizovať spoločnosť GMT development. Celkové náklady na výstavbu predstavujú 91.743,06 eura vrátane DPH.

Na sídlisku Šváby došlo 23. januára večer k zrúteniu časti bezbariérovej plošiny so zábradlím v areáli nákupného strediska na Švábskej ulici. Hlavnou príčinou zrútenia oceľového zábradlia na bezbariérovej rampe bolo nedostatočné kotvenie oceľových platničiek do betónu, teda konštrukčná chyba. Na mieste zrútenia plošiny sa nikto nezranil.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol