Banskobystrické múzeum sprostredkuje krst knihy cez live stream
Zaoberá sa menovou reformou prvej Československej republiky.

20.04.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Ojedinelý krst knihy prostredníctvom live streamu na facebookovom profile sa uskutoční v utorok 21. apríla. Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici tak uvedie do života publikáciu Menová reforma v Československu v roku 1919. Koruna na rázcestí. Autormi publikácie sú Marcel Pecník a Peter Račko. Živé vysielanie bude spustené o 14.00 h na stránke https://www.facebook.com/stredoslovenske.muzeum/. Krstným otcom publikácie bude predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter.

Ako ku knihe pre TASR uviedla hovorkyňa múzea Martina Saktorová, v marci 1919 sa uskutočnila zásadná menová reforma prvej Československej republiky, ktorej výsledkom bolo nielen ponechanie názvu koruna pre peňažnú sústavu, ale aj jej etablovanie v novovzniknutom štáte.

"Publikácia sa zaoberá menovou reformou, jej významom, priebehom, ako aj ďalším finančným a ekonomickým vývojom v prvej Československej republike. Približuje aj politicko-spoločenskú situáciu pred rozpadom monarchie a zavedenie korunovej meny v roku 1892," priblížila.

Bohatá obrazová príloha prináša pohľady na dobové platidlá, portréty významných osobností, reálie a základné dokumenty, ktoré formovali vývoj peňažníctva.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol