Mesto Stropkov pre epidémiu zastavilo investície z vlastných zdrojov
Samospráva a koronavírus.

19.04.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Mesto Stropkov pre epidémiu nového koronavírusu zastavilo všetky nové investície financované z vlastných finančných prostriedkov. Bude realizovať len plánované kapitálové investície spolufinancované z grantov, dotácií a eurofondov. Výpadok v príjmoch je podľa hovorcu mesta Petra Nováka nateraz ťažké odhadnúť.

Ako povedal, môže ísť podobne ako v susednom Svidníku o sumu od 300.000 eur až po 1,3 milióna eur. Je však podľa neho potrebné zdôrazniť, že ide o prognózu z marca, publikovanú Radou pre rozpočtovú zodpovednosť.

"Mesto Stropkov má prijatý, schválený rozpočet, podľa ktorého fungovalo prvé tri mesiace a v súlade s ktorým financuje všetky samosprávne funkcie. Od vypuknutia krízy spôsobenej novým koronavírusom podrobne analyzujeme programový rozpočet mesta na príjmovej aj výdavkovej časti a reflektujeme aj na rozhodnutia ústredného krízového štábu. V prvom rade sme povinní zabezpečovať kompetencie vyplývajúce zo zákona. Mám na mysli hlavne originálne kompetencie v oblasti školstva, sociálnu oblasť, odpadové hospodárstvo, starostlivosť o verejnú zeleň, miestne komunikácie, verejné osvetlenie a podobne," uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Ako ďalej povedal, mesto bude realizovať plánované kapitálové investície spolufinancované z grantov, dotácií a eurofondov. Nové investície z vlastných zdrojov sú nateraz zastavené.

"Pokračujeme však v konaniach a v príprave podkladov pre investičné akcie, ktoré sú pozastavené. Konečné slovo však budú mať poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí budú rozhodovať o úprave a zmene rozpočtu. Predpokladáme, že sa tak stane na májovom, respektíve júnovom rokovaní mestského zastupiteľstva. Vtedy už zrejme budú známe prvé čísla týkajúce sa výpadku na daniach," vysvetlil Brendza.

Podľa jeho slov sa počas uplynulých piatich rokov pri tvorbe a plnení rozpočtu správali zodpovedne a hospodárne. „Aj vďaka tomu vstupujeme do krízových časov ako finančne zdravé mesto s vytvorenou rezervou. V tomto trende chceme pokračovať aj teraz. V prvom rade myslíme na to, ako občanom čo najviac zmierniť nepriaznivé dôsledky súčasného neľahkého obdobia. Konkrétne opatrenia zamerané na šetrenie budú známe až po zverejnení prvých 'krízových' čísel. Spoliehame sa aj na pomoc vlády, ktorá verím, že prijme opatrenia aj vo vzťahu k samosprávam," skonštatoval primátor.

Mesto v rámci protiepidemických opatrení seniorom, dôchodcom starším ako 65 rokov, ako aj sociálne znevýhodneným občanom zabezpečilo ochranné rúška.

"Rozdali sme 2500 rúšok, ďalších 400 ušili pracovníci v komunitnom centre. V rámci pomoci tiež poskytujeme službu donášky základných potravín, drogérie a liekov pre osamelých alebo inak znevýhodnených občanov," dodal Brendza.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol