Nitriansky biskup požehnal z hradnej veže mesto i celú diecézu
Viliam Judák vystúpil na vežu s monštranciou s Najsvätejšou Sviatosťou.

15.04.2020 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Epidémia ochorenia COVID-19 pripravila veriacich v Nitre počas veľkonočných sviatkov o množstvo duchovných podujatí. Ako pripomenul hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký, zrušené boli mestské misie, diecézne stretnutie mládeže i tradičná krížová cesta v uliciach Nitry.

 Bez slávnostného sprievodu mládeže s ratolesťami a v prázdnej Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade sa konala omša na Kvetnú nedeľu. Na Zelený štvrtok sa tu uskutočnila tradičná svätá Omša svätenia olejov, ktorá sa koná len raz do roka za účasti všetkých kňazov diecézy.

 „Tento rok na nej však 280 duchovných pastierov chýbalo a svojho biskupa Viliama Judáka museli pre situáciu spôsobenú koronavírusovou epidémiou nechať osamoteného. Počas Veľkého piatka sa neuskutočnila ani tradičná krížová cesta mestom, ani liturgické obrady na pamiatku utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista na nitrianskej Kalvárii,“ skonštatoval Ujlacký.

Katedrálny chrám na Nitrianskom hrade zostal prázdny aj počas slávenia Veľkonočnej vigílie zmŕtvychvstania Ježiša Krista. „Tieto obrady boli v minulosti bohaté na symboliku, tento rok boli skromnejšie, chýbalo aj vysluhovanie sviatostí kresťanskej iniciácie dospelým. Na záver veľkonočnej vigílie biskup Judák vystúpil s monštranciou s Najsvätejšou Sviatosťou na vežu nitrianskej katedrály, odkiaľ udelil Eucharistické požehnanie na všetky svetové strany mestu Nitra a celej Nitrianskej diecéze,“ dodal Ujlacký.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice