V Bratislave vysadili sakurové aleje
Pripomínajú si 100.výročiu vzťahov medzi Japonskom a SR

27.03.2020 | Bratislavský kraj | Autor: J.Gruchalák

Pri príležitosti 100. výročia vzťahov medzi Japonskom a Slovenskom vysadilo mesto Bratislava v spolupráci s japonským veľvyslanectvom sakurové aleje. Japonské čerešne aktuálne zdobia Karloveskú a Legionársku ulicu. Celkovo je vysadených 87 kusov čerešní. Obe tieto lokality zároveň prejdú kompletnou obnovou a Bratislavčanom prinesú nové parkové plochy určené na šport či relax. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

"Som veľmi vďačný mestu Bratislava, že s nami ochotne spolupracovalo pri realizácii výsadby sakúr na znak osláv storočnice nadviazania vzájomných vzťahov medzi našimi krajinami. Verím, že vďaka týmto sakurám sa stane Japonsko pre Slovákov bližším a že u Japoncov žijúcich na Slovensku zasa vzbudia spomienku na ich domovinu, a tak tieto stromy utužia vzájomné prepojenie našich národov," povedal chargé d'affaires Veľvyslanectva Japonska na Slovensku Kenji Yokota.

Na Legionárskej ulici je vysadených 50 japonských čerešní a ďalších 37 je na Karloveskej ulici. Obe tieto lokality sú zaradené aj do plánovaných projektov na tento rok, v rámci ktorých majú byť kompletne obnovené.

"V priestore na Karloveskej ulici by mal okrem klasickej parkovej úpravy (lavičky, osvetlenie) pribudnúť aj skatepark. Lokalita na Legionárskej ulici bude zase zameraná na oddych a relax, kde si budú môcť návštevníci oddýchnuť priamo pod kvitnúcimi voňavými japonskými čerešňami. Okrem toho bude lokalita vysadená aj trvalkovými záhonmi, ktoré podporia biodiverzitu v meste," spresnil Bubla.

Výsadbu sakurových alejí realizovalo hlavné mesto. Donormi výsadby sú jednotlivci aj firmy, ktoré sa stotožnili s projektom japonského veľvyslanectva. Sakurové aleje majú začať kvitnúť už v apríli a kvitnúce stromy si Bratislavčania budú môcť vychutnať podľa počasia približne tri týždne.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol