Kultúrne inštitúcie v KSK možno navštíviť aspoň virtuálne
Opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

25.03.2020 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

V rámci preventívnych opatrení pred šírením nového koronavírusu je aktuálne zatvorených všetkých 23 kultúrnych inštitúcií, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK). Na svojich webových stránkach alebo prostredníctvom sociálnych sietí však ponúkajú návštevníkom aspoň virtuálnu návštevu ich priestorov a výstav, snažia sa organizovať interaktívne workshopy a ďalšie aktivity.

"Mnohé z nich to poňali ako výzvu a rýchlo pochopili, že ak ľudia nemôžu za kultúrou, príde kultúra za nimi. Svoje chvíle si môžu s krajskou kultúrou krátiť tak dospelí ako aj deti. Virtuálne výstavy a prehliadky pripravilo deväť kultúrnych zariadení, ďalšie štyri sprístupnili online kreatívne činnosti. Župné kultúrne zariadenia s ponukou online aktivít nekončia, už v najbližšej dobe ju plánujú rozšíriť," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.  

Počas domácej izolácie môžu návštevníci virtuálne zájsť napríklad do Galérie umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Múzeum Spiša zasa ponúka virtuálne prehliadky priestorov Národopisného múzea v Smižanoch, Múzea Spiša ako aj kaštieľa v Markušovciach.

Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove ponúka simulovanú prehliadku podzemnej vinohradníckej expozície kaštieľa. Virtuálnu prehliadku svojich priestorov pripravilo aj zrekonštruované Zemplínske múzeum v Michalovciach. V Baníckom múzeu v Rožňave môžu diváci nahliadnuť do prírodnej expozície a zážitkového centra Sentinel. Absolvovať môžu aj potulky po Dome tradičnej kultúry Gemera a Gemerskom osvetovom stredisku. Kraj pripravil aj virtuálnu prehliadku výstavy Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach Prvý dotyk so slobodou, ktorá je venovaná Nežnej revolúcii.

"Okrem virtuálnych prehliadok sa môže verejnosť zapojiť aj do kreatívnych aktivít, ktoré je možné robiť z domu. Napríklad Východoslovenská galéria v Košiciach pripravila kreatívne úlohy a návody Doma s VSG. Tipy na to, ako zamestnať deti počas karantény a užiť si popritom aj zábavu, ponúka Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína pod názvom Inšpirujte sa," uviedol Úrad KSK.

Workshop – Vyrobme si bábku spustilo v pondelok (23. 3.) Bábkové divadlo v Košiciach. Každý deň ráno zverejní na facebooku video s inštruktážou, ako si zhotoviť bábku z materiálov, ktoré sú dostupné v každej domácnosti. Večer v bábkovom divadle bude patriť čítaniu rozprávok, ktoré bude streamované online.

Krajská samospráva ďalej informuje, že Hvezdáreň v Michalovciach spustila na svojej webstránke vedomostné kvízy a Východoslovenské múzeum v Košiciach sprístupnilo svoje zbierky online aj prostredníctvom portálu www.pluggy.sk.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice