Ochotníci z obce Ľubeľa organizujú trojdňový divadelný festival
Rok slovenského divadla 2020.

23.03.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Foto: Divadelní ochotníci z dedinky Ľubeľa.

Komédiami, veselohrami aj tragikomédiami bavia publikum už takmer storočie celé generácie ľubeľských ochotníkov. Okrem každoročnej tvrdej driny na divadelných pódiách pripravujú vždy na začiatku leta vlastný trojdňový festival. Svoje herecké vlohy predviedli na ĽubeľaFeste počas 11 ročníkov ochotníci z takmer všetkých kútov Slovenska. Mimoriadne obľúbený je aj u divákov.

Myšlienka založiť divadelný festival v Ľubeli vznikla pred vyše desaťročím. Inšpiráciou bol podobné podujatie Festeáter, ktorý pripravovalo Divadlo na kolene v Častej. Prvý ročník ľubeľského divadelného festivalu sa uskutočnil v roku 2009 v miestnom kultúrnom dome. V regióne je ojedinelým podujatím svojho typu.

"ĽubeľaFest je prehliadkou rôznych žánrov divadla. Minulý rok sa divákom predstavili ochotníci z Liptovských Kľačian, Vlách, Partizánskej Ľupče, Dovalova, Hriňovej či Krupiny," priblížil ľubeľský starosta a zároveň jeden z členov súboru Erik Gemzický. Festival navyše patril aj detskému divákovi, pre ktorého organizátori pripravili workshopy.

Najbližší ročník festivalu sa uskutoční v už zrekonštruovaných priestoroch miestneho kultúrneho domu. "Som veľmi rád, že naše divadlo pokračuje v tradícii ĽubeľaFestu, na ktorý si ľudia v našej obci už zvykli. Výber divadiel je každý rok veľmi pestrý, aj týmto spôsobom udržiavame kultúrny život v obci. Pevne verím, že ľubeľské divadlo bude v tomto trende pokračovať aj naďalej," doplnil starosta.

Rok vzniku samotného divadelného súboru nie je celkom jasný. V obci prevládajú dve verzie, a to rok 1922 a 1923. "Jedno je však úplne isté. Prvé predstavenie bolo odohrané v júni 1923. Vznik divadelného súboru inicioval miestny obchodník, syn garbiara, Koloman Ondrej Urban," načrtol históriu divadelného súboru Gemzický.

Významnou osobnosťou v histórii divadla bol aj režisér a ľubeľský učiteľ Ambróz Lukáč. V rokoch 1931 až 1942 zrežíroval 24 divadelných predstavení. V úlohe režiséra však najdlhšie pracoval František Kandera, ktorý má podľa starostu nemalú zásluhu na udržiavaní divadelných tradícií obce. V jeho réžii ochotníci odohrali množstvo predstavení a jeho poslednou hra bola Srdcia hraníc nepoznajú od Jána Dohňanského.

Divadelný súbor má momentálne 16 členov, každý rok sa miestni ochotníci snažia prísť s novým predstavením, zväčša komédiou. S nacvičovaním zvyknú začať v októbri, premiéra býva na Vianoce. I keď ochotnícke divadlo z Ľubele poznajú aj v Prahe, najväčšou výzvou je pre nich celoslovenský festival v Budmericiach. V roku 2018 tu získali prvé miesto za divadelnú hru a rovnako prvé miesto za mužskú hereckú rolu, vlani zas získali prvé miesto za réžiu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava