V obci Podhorie zrekonštruovali osvetlenie
Aktuálne má obec 90 nových svietidiel verejného osvetlenia.

02.03.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková


V obci Podhorie neďaleko Banskej Štiavnice zmodernizovali v uplynulom období verejné osvetlenie. Informovala o tom starostka Dana Lóžiová.

"V uplynulých dňoch sa nám podarilo vymeniť 71 svietidiel a doplnili sme ešte 19 nových svetelných bodov. Aktuálne má teda obec 90 nových svietidiel verejného osvetlenia," priblížila Lóžiová. Celý projekt obec financovala formou koncesnej zmluvy s dodávateľskou firmou. Svietidlá budú splácať 12 rokov, počas ktorých dodávateľ garantuje údržbu svietidiel.

V súvislosti s obmenou svietidiel hovorí samospráva o úspore. "Doteraz sme z dôvodu šetrenia spotreby verejné osvetlenie vypínali večer o 19.45 h a znovu sme ich ráno zapínali o 4.30 h. Snažili sme sa šetriť i tým, že v každom doterajšom svietidle sme namiesto dvoch svetelných trubíc používali len jednu o výkone 36 wattov," skonštatovala Lóžiová.  

Naopak, nové svietidlá, kde má každé jedno výkon len 16,4 wattu, svietia podľa jej slov oveľa intenzívnejšie a budú v obci svietiť celú noc, ale v nočných hodinách so zníženou intenzitou. "Obec všetkými týmito opatreniami bude šetriť na spotrebe elektrickej energie a budeme mať pri tom lepší svetelný komfort vo všetkých častiach obce, čím zvýšime bezpečnosť našich občanov," dodala Lóžiová.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice