RKC v Prievidzi otvorili kurz košikárstva
Prvým kurzom verejnosť prevedie Eva Michalíková.

25.02.2020 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Dozvedieť sa informácie o prútí či upliesť misku bude môcť verejnosť na intenzívnom kurze košikárstva v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi. Podujatie sa uskutoční 29. februára a 1. marca a je súčasťou projektu Návrat k tradičným remeslám. Informovala o tom Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

"Na Slovensku bolo najrozšírenejšie košikárstvo spracujúce vŕbové prútie. Domáca výroba sa rozvinula až do remesla, keď v 17. storočí vznikol cech košikárov v Pukanci a neskôr, v 19. storočí, ho na vyššiu úroveň pozdvihli košikárske školy," spomenula Hvojniková.

Prvým kurzom v rámci projektu RKC prevedie verejnosť lektorka Eva Michalíková, záujemcovia sa na ňom dozvedia informácie o prútí, jeho získavaní, spracúvaní a náradí, upletú si misku, košík či rúčku. Projekt Návrat k tradičným remeslám je ponukou tvorivých dielní ľudových remesiel pre dospelých, učiteľov, študentov, remeselníkov a záujemcov o remeslo a tradičnú ľudovú kultúru.

"Ide o remeslá typické pre región, ktoré sa dostávajú do úzadia. Cieľom projektu je tieto techniky znovu uviesť do života, odovzdať jedinečné remeselné postupy a techniky, aby neupadli do zabudnutia. Chceme ponúknuť účastníkom dielní priestor na vlastnú realizáciu, rozvoj talentu a remeselnej zručnosti," dodala Hvojniková.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol