V Letanovciach sa stretnú folkloristi z regiónu
Prehliadka folklórnych súborov predstaví veľkonočné zvyky na Spiši.

31.03.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

„Veľká noc patrí spolu s Vianocami nepochybne medzi dva najkrajšie sviatky v roku. Rodina opäť získava príležitosť zísť sa spolu a práve v tieto dni si uctievame tradície viac, ako po iné sviatky. Obklopujeme sa typickými symbolmi, opakujeme kroky naučené ešte od našich prarodičov a pochutnávame si na dobrotách, ktoré sú charakteristické pre náš kraj,“ konštatoval odborný pracovník Spišského osvetového strediska Peter Horváth. 

Prehliadka o týždeň v sobotu 7. apríla o 14.30 h. oživí spomienky a prostredníctvom nej sa budú môcť diváci v Kultúrnom dome v Letanovciach vrátiť k zvyklostiam a tradíciám Slovenska. V programe „Ty vodičko čista“ sa predstaví desať folklórnych skupín (FS) z okresu Gelnica a Spišská Nová Ves, ktoré si pripravili programové čísla zachytávajúce zvyky a obyčaje od fašiangov až po Veľkú noc a Turíce.

„Súčasťou programu budú vystúpenia Fašengy še kracia súboru Sašina z Jakloviec, V kudzeľnej chyži počas fašiangov v podarí Červenej chustečky, Kluknavčanka predvedú tzv. chodzeňe s hejnom, súbor Slovinka sa prestaví v pôstnymi spevmi pri kríži, Poračan zase vynášanie smrtky. Okrem toho s veľkonočnou zábavou vystúpi súbor Harichovčan, program doplní Matičiar z Veľkého Folkmaru oblievačkou a domáci súbor Olišavčan predvedie stavanie mája na rusadle,“ vymenoval Horváth. 

Podľa neho dodržiavajú obyvatelia Spiša tradície dodnes, zvlášť počas tzv. veľkého týždňa a v predveľkonočnom trojdní od Zeleného štvrtka do Bielej soboty. Toto obdobie prežívajú predovšetkým duchovne.

„Na Veľký piatok sa vo veľkej miere v rodinách udržiava veľký pôst, nekonzumujú sa žiadne mäsové výrobky. V Zelený štvrtok po Verím v Boha sa zaviažu v kostole zvony a odvtedy sa v kostoloch nezvoní. Využívajú sa rapkáče až do Bielej soboty do vzkriesenia,“ priblížil zvyky Horváth. Po vzkriesení sa opäť zvoní. 

Keď na vzkriesenie zazvonili, ľudia verili, že voda má očistnú moc, tak sa v potokoch umývali a pritom si rozprávali „Ty vodičko čista, od Ježiša Krista, co obmyvaš piesek i kamene i nás hriešné stvorenie“. Práve z toho vychádza aj názov regionálnej prehliadky v Letanovciach.

„V každej domácnosti sa varí šunka, pečie sa tzv. paska najmä v rusínskych oblastiach, nechýbajú kraslice a pletú sa aj korbáče. V jednotlivých obciach na Spiši sa samozrejme chodí kúpať. Udržiavajú to najmä členovia folklórnych skupín, ktorí v kroji chodia kúpať členky súborov,“ doplnil Horváth. Na tzv. ostatne fašengy chodia po dedine členovia folklórnej skupiny Harihovčan z Harichoviec, ale aj folkloristi na Poráči. „Chodzenie s tlustym Jankom“, čo je obchôdzka na posledné fašiangy, sa ešte doteraz udržiava aj v Olšavici.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice