Šarišská hradná cesta prepojí zaujímavé miesta v regióne
Cieľom je vyzdvihnúť krásy hradov a kaštieľov.

20.02.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Prepojiť jednotlivé pamiatky, ako sú hrady, zámky, kaštiele či kúrie má za cieľ projekt Šarišská hradná cesta, ktorý spúšťa Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš (OOCR). Cieľom projektu, na ktorom spolupracuje s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, je podpora turizmu.

"Naším zámerom je vyzdvihnúť krásy hradov, zámkov a kaštieľov na území Regiónu Šariš, prepojiť jednotlivé objekty, zvýšiť ich návštevnosť a udržať turistu v regióne čo najdlhšie," uviedol výkonný riaditeľ OOCR Región Šariš Branislav Švorc. Na začiatok sa podľa jeho slov zamerali na hrady v okolí Prešova a v rámci projektu Šarišská hradná cesta vydala prvý hradný bedeker.

"Šestnásť strán bedekra prevedie verejnosť desiatimi najznámejšími hradmi, ktoré sú známe aj svojimi prívlastkami. Napríklad druhý najrozsiahlejší hrad Šariš, najrozmanitejší Soľnohrad, najvýraznejší Kapušiansky hrad, najpôvabnejší Obišovský hrad, najmenší Lipovský hrad, záhadný hrad Plaveč alebo kamenno-krásny hrad Zborov či znova objavený hrad Šebeš," vysvetlil Švorc.

Hrady sú zdokumentované aktuálnymi fotografiami s maľovanou mapou od Svetozára Šomšáka. Na mape je možné nájsť, kde ležia menšie hrady ako Medzianky, Bodoň či zaniknuté hrady so zvyškami muriva pod zemou, ako sú Sokoľ, Lipovec a Brezovica.

"Ďalším krokom bude jeho vytvorenie internetového portálu www.sarisskahradnacesta.sk či neskôr aj samostatnej mobilnej aplikácie. Tieto online nástroje budú zahŕňať informácie o ostatných hradoch, ktoré sa do brožúry nezmestili, rovnako ako o zaniknutých hradoch," povedal Švorc.

Ambíciou projektu je prepojiť koncept Šarišskej hradnej cesty s ďalšími pamiatkami, ako sú kaštiele, hradiská, kúrie či mestské opevnenia.

"Na území regiónu Šariš sa ich nachádza viac ako päťdesiatpäť. Ich spojením vznikne ucelená predstava a možnosť spoznávať aj viacero pamiatok za deň. Kontinuálne sa dozvedieť o ich histórii, príbehoch a majiteľoch, či zúčastniť sa na rôznych podujatiach, od otvorenia letných sezón, hradných hier až po rôzne mnohožánrové festivaly," doplnil Švorc.

Hradný bedeker bol vydaný s podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR na podporu návštevnosti hradov na Šariši.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava