Pýchou obce Lučivná je kaštieľ s historickým parkom
Park aj v minulosti slúžil majiteľom kaštieľa ako oddychová zóna a tento status chce vedenie obce zachovať aj do budúcna

29.12.2017 | Prešovský kraj | Autor: Ján Lašák

 

Pýchou podtatranskej obce Lučivná v Popradskom okrese je okrem iného aj miestny kaštieľ so zachovalým historickým parkom. Tvrdí to starosta Stanislav Gavalier, ktorý pre TASR uviedol, že na budúci rok chcú priestor vedľa kaštieľa zrevitalizovať.
 

"Tento park si určite zaslúži veľkú pozornosť a vyvíjame maximálnu snahu, aby sme ho udržali v čo najlepšom stave. Práve preto sme sa rozhodli, že na budúci rok tu zrekonštruujeme chodníky, vybudujeme osvetlenie a vstupnú bránu," priblížil Gavalier s tým, že v tomto roku tam už opravili jazierko a pergolou.

Cieľom radnice je, aby areál s pôvodnými stromami slúžil širokej verejnosti, už teraz ho navštevuje veľa ľudí. Park aj v minulosti slúžil majiteľom kaštieľa ako oddychová zóna a tento status chce vedenie obce zachovať aj do budúcna.

"Myslím si, že je veľmi málo obcí na Slovensku, ktoré sa môžu pochváliť takýmto veľkým a zachovalým parkom," konštatoval starosta.
 

Park je súčasťou kaštieľa, ktorý stál v Lučivnej už začiatkom 17. storočia. Jeho základný kameň ako poľovníckeho sídla však položili ešte o dve storočia skôr. V roku 1584 sa zemepánom Lučivnej stal rod Tököliovcov, ktorý dal budovu v renesančnom slohu prestavať. Poslednými vlastníkmi kaštieľa boli až do roku 1945 potomkovia rodu Váradi-Szakmary.
 

"Tento kaštieľ prešiel viacerými prestavbami, podarilo sa však zachovať aj fotografie pôvodnej stavby. Mali sme to šťastie, že potomkovia tejto rodiny stále žijú. Jedna z príbuzných napríklad hovorila o tom, že rodina Várady-Szakmary sa venovala poľovníctvu a ona sama sa učila poľovať, keď v parku pri kaštieli strieľala do šišiek," priblížila autorka monografie o obci Lučivná Zuzana Kollárová.

Dodala, že semienka z borovíc, ktoré sa v tomto parku nachádzali, sa dokonca predávali po celej Európe. V súčasnosti je budova kaštieľa po rekonštrukcii a využíva sa na ubytovanie a ďalšie služby.
Ku kaštieľu patril aj rodinný cintorín, na ktorom sú pochovaní členovia Várady-Szakmaryovcov a zachoval sa dodnes.

Na mieste sa už podarilo zachrániť miestnu hrobku, ktorá bola schátraná a zanedbaná a tiež niekoľko historických pomníkov. "V hrobke sme pri obnove objavili aj kostrové pozostatky v pôvodných truhlách. Tie sme zrekonštruovali a sú vystavené. Pozostatky sme v hrobke pochovali, sú tam dva hroby," priblížil Gavalier s tým, že v budúcnosti chce obec túto plochu využiť ako rekreačnú zónu. Na revitalizáciu požiadala o pridelenie zdrojov z fondu na obnovu kultúrnych pamiatok, projekt zatiaľ nebol vyhodnotený. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička