PSK rozdelí v troch grantových výzvach viac ako 5,6 milióna eur
Peniaze pôjdu aj na podporu cyklodopravy a cykloturizmu.

17.02.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Prešovský samosprávny kraj (PSK) rozdelí žiadateľom viac ako 5,6 milióna eur v troch grantových výzvach. Ich podmienky schválili krajskí poslanci na svojom poslednom rokovaní. V rámci Výzvy predsedu PSK rozhodne jeho predseda Milan Majerský o rozdelení sumy 224.600 eur, na Výzvu pre región pôjde v dvoch kolách viac ako 4,3 milióna eur a na výzvu Mikroprogram PSK je vyčlenených viac ako milión eur.

Medzi priority patrí podľa riaditeľa Úradu PSK Bystríka Muchu podpora budovania športovísk, oprava a pomoc pri rekonštrukcii kultúrnych pamiatok a organizovanie kultúrnych podujatí. Ako povedal, podporiť chcú hlavne budovanie cyklotrás.

"Čo sa týka cyklotrás, súvisí to s tým, aby sme boli schopní dobudovať to, k čomu sa zaväzujeme v iných dokumentoch, a to je budovanie prioritnej kostrovej siete, ktorá je súčasťou Eurovelo 11 alebo iných projektov. Tak, aby sme vytvorili kompaktný celok, aby to neboli len investície, ktoré sú náhodné," uviedol Mucha.

V rámci výzvy Mikroprogram PSK a Výzvy predsedu PSK budú podporené projekty v oblasti športu, kultúry a sociálnych služieb. Pre výzvu Mikroprogram PSK je vyčlenených viac ako milión eur.

"Pri mikroprojektoch sa výška minimálneho príspevku znížila z pôvodne navrhovaných 1000 eur na 700 eur," vysvetlil Mucha.

Žiadatelia musia svoje žiadosti predložiť do konca marca. Na jeden projekt môžu pri 20-percentnom spolufinancovaní získať maximálne 10.000 eur.

Majerský rozdelí v rámci Výzvy predsedu PSK sumu 224.600 eur. Záujemcovia môžu predkladať žiadosti do konca júna a projekty musia zrealizovať do konca októbra tohto roka.

Na podporu projektov cyklodopravy a cykloturizmu, obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok a rovnako na podporu výstavby a rekonštrukcie športovísk PSK sú v rámci Výzvy pre región vyčlenené 3 milióny eur. Na zvyšnú sumu viac ako milión eur PSK vyhlási výzvu do júna a bude zameraná prioritne na cestovný ruch.

"Novinkou v tejto výzve je, že sme vyčlenili časť približne 200.000 eur na podporu rozvoja sociálnych služieb a paliatívnej zdravotnej starostlivosti. Čiže máme na mysli podporu hospicov, či už pevných, alebo mobilných. Chceme sa venovať viac tomu, ako podporiť tému zdravotníctva," doplnil Mucha.

Oprávnenými žiadateľmi sú obce a mestá na území kraja, registrované cirkvi alebo náboženské spoločnosti, neziskové organizácie, občianske združenia, podnikatelia a právnické osoby, ktorých zakladateľom nie je PSK. V rámci podpory cyklodopravy a cykloturizmu musí byť miera spoluúčasti žiadateľa vo výške minimálne 30 percent. Pri zvyšných programoch minimálne 50 percent.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača