V návrhu územného plánu Španej Doliny je aj nová výstavba
Je v ňom aj výstavba lanovky.

07.02.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Nový územný plán (ÚP) obce Špania dolina, ktorý by akceptoval kultúrny, historický a tiež turistický potenciál kedysi významnej baníckej obce, ako aj relevantné pripomienky občanov, pripravuje na schválenie tamojšia samospráva. Pôvodný ÚP, ktorý pochádzal ešte z 80. rokov uplynulého storočia, počítal totiž s väčšou výstavbou domov, čo však súčasní obyvatelia obce považujú za neprípustné.

"Návrh nového územného plánu nám obstarávateľ s architektom predložili na konci minulého roku. Je v dvoch variantoch. Jeden hovorí o tom, že v obci sa nemajú stavať nové domy a obnovovať sa môžu len tie staré, pôvodné, druhý na základe požiadaviek niektorých obyvateľov pripúšťa aj výstavbu nových domov," uviedla pre TASR starostka Martina Wilhelmerová.

Tento návrh však hneď po zverejnení vyvolal u väčšiny obyvateľov obce nevôľu. Spísali proti nemu petíciu, pod ktorú sa podpísalo asi 350 občanov. Obec má síce len asi 220 obyvateľov s trvalým pobytom, pod petíciu sa tak podpisovali aj obyvatelia iných obcí či z Banskej Bystrice.

Verejné prerokovanie konceptu nového územného plánu bolo v decembri a obyvatelia a inštitúcie mali možnosť predložiť svoje pripomienky do konca januára 2020. Spracovávateľ ich musí následne vyhodnotiť, vyhotoviť súborné stanovisko a spracovať výsledný návrh územného plánu, ktorý sa opätovne musí prerokovať.

Aj keď sa väčšina ľudí v Španej doline stavia proti novej výstavbe, sú za to, aby sa obec ďalej rozvíjala z hľadiska cestovného ruchu. Podľa starostky sa všeobecne akceptuje rozvoj v oblasti ubytovacích a stravovacích kapacít. V návrhu je napríklad aj výstavba lanovky medzi Špaňou dolinou a Šachtičkami.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol