Na participatívny rozpočet je v Trnave vyčlenených 50.000 eur
Má podobu dvojročného cyklu.

05.02.2020 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Trnava, ako jedno z prvých miest na Slovensku, uviedla do praxe participatívny rozpočet (PR), ktorý pokračuje piatym ročníkom. V tomto roku je podľa koordinátorky PR Ivany Vidovej na projekty obyvateľov, zamerané na skvalitnenie života, v rozpočte vyčlenených 50.000 eur.

Trnava začínala v roku 2016 s PR vo výške 20.000 eur. Aj teraz môžu Trnavčania prísť s nápadmi, ako zlepšiť životné prostredie, spestriť mozaiku kultúrnospoločenských podujatí či pomôcť deťom i dospelým, ktorí sú na pomoc iných odkázaní. Prvé tohtoročné stretnutie sa bude konať na radnici v stredu 12. februára od 17.30 h. Maximálna podpora na jeden projekt je 5000 eur.

V Trnave má PR podobu dvojročného cyklu, v prvom roku navrhovatelia prichádzajú s projektmi, na ktorých budú participovať alebo s návrhmi pre mestský úrad na realizáciu. Druhý rok je vyhradený na projekty, o ktorých rozhodnú Trnavčania v hlasovaní. Mesto na webovej stránke PR uvádza, že zo 16 víťazných projektov v roku 2016 bolo uskutočnených 14, v roku 2017 to bolo 12 zo 16 schválených a v roku 2018 sedem z 11.

V roku 2020 sa podľa mesta budú realizovať projekty PR z roku 2019. Okrem iných má byť zriadená mestská včelnica s možnosťou edukácie pre deti zo základných škôl, rozšíri sa ekošatník aj o oblečenie pre dospelých a Trnavská arcidiecézna charita prispeje k riešeniu situácie žobrajúcich ľudí osadením výdajných automatov na dukát. Na mestskej tržnici sa budú môcť návštevníci dozvedieť viac o ekologickejšej forme nakupovania, otvorí sa diskusia o vybudovaní nájomného bývania. Vďaka projektu združenia umelcov BonArt vznikne Trnavský umelecký klub a plánuje sa aj zriadenie komunitného centra na Prednádraží.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača