Vo Veľkej Ide chystajú výstavbu novej materskej školy
Kapacita bude maximálne 78 miest.

04.02.2020 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Výstavbu novej materskej školy (MŠ) chystajú vo Veľkej Ide v okrese Košice-okolie. Na tento účel získali nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 1,04 milióna eur. Ako pre TASR povedal starosta obce Peter Nagy, kapacita jednej MŠ v obci nie je postačujúca.

Podľa jeho slov sa v obci ročne narodí okolo 100 detí. „MŠ má momentálne kapacitu 48 detí. Prebieha tam síce rekonštrukcia z minulého projektu, rozšírenie kapacity a zníženie energetickej náročnosti, ale aj tak tam bude kapacita maximálne 78 detí,“ povedal s tým, že ak dôjde k zavedeniu povinnej predškolskej dochádzky, nebudú ich mať kde umiestniť.

„V našej obci je značná rómska populácia. Aj v základnej škole (ZŠ) je 70 percent Rómov. Je predpoklad, že aj skladba v tom predškolskom zariadení bude podobná,“ dodal Nagy.

Nová MŠ má vyrásť vedľa ZŠ a zároveň oproti kaštieľu, kde sídli obecný úrad. Ide o parcelu, kde kedysi stáli administratívne budovy družstva. V súčasnosti sa realizuje kontrola pred vyhlásením verejného obstarávania. Starosta očakáva, že výstavba materskej školy vo Veľkej Ide by mala trvať približne 26 mesiacov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol