Žarnovická energetická chce na vykurovanie mesta využívať banskú vodu
Posudzujú vplyv projektu na životné prostredie.

31.01.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Spoločnosť Žarnovická energetická, s. r. o., so sídlom v Žarnovici, ktorá od roku 2009 prevzala vykurovanie v meste, plánuje na tento účel využívať banskú vodu z výtoku banskej štôlne. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Zámerom navrhovanej činnosti je rozšírenie účinného systému centrálneho zásobovania teplom (CZT) s cieľom znížiť emisie znečisťujúcich látok. Banskú vodu chcú v prvej fáze privádzať z výtoku banskej štôlne k tepelným čerpadlám do areálu spoločnosti. Následne tepelnými čerpadlami zvýšia jej teplotu, pričom takto upravená banská voda bude využívaná ako vstup do vykurovania pre systém CZT v Žarnovici.

Ako sa ďalej uvádza v zámere, trasa teplovodnej siete je vedená v katastrálnom území Žarnovica po pozemkoch, ktoré nie sú zastavané. Realizácia stavby si nevyžiada asanáciu pozemných objektov.

Celkové náklady potrebné na stavbu budú stanovené po výberovom konaní. Začiatok výstavby spoločnosť predpokladá v apríli tohto roka, ukončenie a spustenie prevádzky v apríli 2021.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol