Projekt Family Vintage je veľmi osobný
V Bratislave otvoria výstavu Viktora Freša.

31.01.2020 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Bratislavská Danubiana bude od začiatku apríla dejiskom výstavy Family Vintage, ktorá predstaví tvorbu Viktora Freša. Zaujímavosťou je, že autor pracuje s medzigeneračným kontextom životov a práce svojich rodinných príslušníkov. Výstava má ambíciu priniesť posolstvo - ságu jednej rodiny, prostredníctvom tvorby jej členov naprieč desaťročiami. TASR o tom informovala PR manažérka podujatia Vladimíra Pôbišová.

"Projekt Family Vintage je orientovaný na mojich rodičov a mojich starých rodičov. Pre takto koncipovanú výstavu som sa rozhodol už v roku 2015. Teda ešte za života môjho otca Fedora Freša, s ktorým sme na tom dokonca aj začali spolupracovať," priblížil Viktor Frešo s tým, že ide o veľmi osobný projekt: "Snažím sa nejakým spôsobom zmapovať a skombinovať tvorbu mojich príbuzných. Dokonca vytváram rôzne fikcie ich spoluprác. Ukážem rôzne artefakty z ich životov a aj reálnych spoločných výsledkov ich tvorby."

Viktor Frešo je syn Fedora Freša, legendy slovenskej hudobnej scény a vnuk herca a režiséra Paľa Bielika. Celou výstavou je vedený príbeh, akási línia umeleckých rodinných a historických súvislostí, na základe rodinnej histórie Frešovcov a Bielikovcov.

"Výstava bude členená do šiestich sekcií, podľa toho, akým spôsobom Frešo pracuje s témou. Pracovné názvy týchto sekcií sú Fikcia, Kolaborácia, Artefakty, Zberateľstvo, Postprodukcia a Platne," poznamenala Pôbišová k podujatiu, ktoré otvoria 4. apríla. Výstava potrvá do 21. júna.

Viktor Frešo je medzinárodne etablovaný umelec, svoje diela prezentoval na viacerých medzinárodných výstavách a veľtrhoch. Na Slovensku ho verejnosť uvidí v takejto rozsiahlej prezentácii prvýkrát. "Na Slovensku vystavujem už od vysokej školy prevažne v skupinových výstavách, ale, samozrejme, mal som aj niekoľko samostatných výstav. Vnímam sa ako východoeurópsky umelec. Moje hlavné ťažisko v zahraničí je Amerika," spresnil Frešo.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol