Práce na obnove paláca Lubomirskych pomaly finišujú
Rekonštruované priestory postupne zariaďujú.

30.01.2020 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

V minulom roku pracovalo Ľubovnianske múzeum na príprave libreta a scenára expozície v paláci Lubomirskych. Jeho sprístupnenie je po obnove naplánované ešte pred letnou turistickou sezónou.

„V zrekonštruovaných priestoroch sa postupne vytvorí stála výstava. V súčasnosti vešiame lustre, brúsime a lakujeme podlahy, osadzuje sa elektronický a protipožiarny systém, testuje sa klimatizácia a interiér sa ozvučuje. Okrem toho nasvecujeme prízemie pre potreby nových výstav, šijeme textilné dekorácie a vyrábajú sa tiež kópie erbov majiteľov hradu. Čoskoro zašleme žiadosť o kolaudačné rozhodnutie,“ priblížil aktuálne práce v paláci riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Hlavným cieľom novej stálej výstavy je prezentovať zachované a reštaurované prvky architektúry a výzdoby. Zámerom je poukázať na členitosť paláca, pôvodné kamenné ostenia, ale tiež odhalenie a prezentácia staronových priestorov, z ktorých mnohé neboli dosiaľ známe a viditeľné. „V rámci exteriéru a interiéru paláca budeme prezentovať pôvodné okenné a dverové vstupy resp. východy, ďalej rekonštrukcie drevených a kovových prvkov v stavbe. Téma paláca sa rozdelí na dve časti,“ priblížil Mikulík.

Palác pozostáva po rekonštrukcii zo 14 miestností, ktoré budú sprístupnené návštevníkom hradu. Prvé podlažie im priblíži staviteľov objektu - Stanislava a Juraja Lubomirskych, a taktiež ich prevedie stavebným vývojom a prestavbami tohto paláca. Chýbať nebudú ani priestory zamerané na život a prácu služobníctva na hradnom panstve v podobe kuchyne a rôznych skladov.

„Počas rekonštrukcie objektu sa na hornom podlaží odkrylo viacero významných a jedinečných architektonických prvkov, ktoré budú prezentované najmä v prvej fáze znovuotvorenia barokového paláca. Výstava sa sústredí na zvýraznenie architektúry a dekoračných prvkov, napríklad nástenných malieb. Miestnosti doplníme o textílie v podobe závesov a menšie zbierkové predmety, ktoré upozornia návštevníka na účel miestnosti,“ objasnil Mikulík. V budúcnosti sa v siedmich miestnostiach na hornom podlaží vytvorí priestor, ktorý sa bude viac sústreďovať na rezidenčný charakter paláca. Súčasťou libreta a scenára sú aj grafické vizualizácie priestorov v kombinácii so zbierkovými predmetmi.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Náklady na rekonštrukciu paláca, ktorá trvala od roku 2018, sa vyšplhali na približne 1,8 milióna eur. Dotáciu na obnovu poskytol Prešovský samosprávny kraj.

Barokový palác dal postaviť starosta poľského zálohu Stanislav Lubomirsky. Stavba bola ukončená v roku 1642, zažila viacero prestavieb, ktorým vďačí za svoju končenú podobu. Spočiatku šlo o jednopodlažnú budovu pristavanú k severnému múru druhého hradného nádvoria. „Z dôvodu statiky sa neskôr k palácu pristavalo ďalšie krídlo, ktoré má na svedomí konečný pôdorys paláca v tvare písmena L. Interiérové priestory sú zaklenuté valenými klenbami s výsekmi a štukovou výzdobou, ktorá si prešla viacerými premaľbami aj za neskorších majiteľov,“ dodal riaditeľ múzea.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice