Stropkov pripravuje investície do infraštruktúry
Mesto v tomto roku počíta s výdavkami 11,34 milióna eur.

27.01.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Mesto Stropkov plánuje v tomto roku realizáciu viacerých projektov. Väčšina z nich bude financovaná z mimorozpočtových zdrojov. Stropkovská samospráva ráta v tomto s príjmami vo výške 11.338.311 eur a výdavkami v sume 11.336.826 eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

Medzi najdôležitejšie strategické projekty mesta primátor Stropkova Ondrej Brendza zaradil obchvat Stropkova. Ide o investíciu Slovenskej správy ciest, ale mesto na nej participuje. V roku 2020 by mal byť ukončený proces majetkovo-právneho vyrovnania pozemkov, následne by malo byť vydané stavebné povolenie a termín realizácie je naplánovaný na roky 2022 až 2023.

"Druhou dlhodobou aktivitou mesta je príprava dokumentácie a príslušných rozhodnutí pre realizáciu poslednej etapy rekonštrukcie námestia. Jej cieľom bude prepojiť historické pamiatky – kaštieľ, sanktuárium, odkryté hradby a zrekonštruované námestie," uviedol Brendza.

Plánuje sa aj výstavba novej materskej školy na ulici Pod Laščíkom. Mesto na ňu získalo dotáciu 774.722 eur, pričom so spoluúčasťou mesta dosiahne celková investícia 815.496,84 eur. Kapacita škôlky, elokovaného pracoviska Materskej školy na ulici Andreja Hlinku, bude 80 detí.

V zimných mesiacoch plánujú zrealizovať ďalší z projektov zameraných na marginalizovanú skupinu obyvateľov, a to likvidáciu nelegálnych skládok odpadu Pod Laščíkom a Za jarkom.

V prvom polroku 2020 by v šiestich lokalitách mesta mali byť do prevádzky uvedené prístupové body pre bezplatné vysokorýchlostné WiFi pripojenie, na ktoré získali prostriedky z výzvy WiFi4EU.

"V jarných mesiacoch začne rekonštrukcia zimného štadióna za zhruba 350.000 eur. Nová sezóna v Stropkove by tak už mala byť na novej ploche s kompletným moderným zázemím. Pokračujeme aj v rekonštrukcii futbalovej tribúny," priblížil ďalej Brendza.

Najneskôr do otvorenia sezóny na letnom kúpalisku by mali byť verejnosti k dispozícii kompletne zrekonštruované tenisové kurty v ich blízkosti. Ich správcom bude po novom podnik Služba. Letné kúpalisko je v jeho správe od minulého roka.

V rámci projektu Karpatské výhľady pribudne na Ščobe vyhliadková veža s altánkom, vyznačený bude cykloturistický chodník západne od mesta smerom na poľskú hranicu, zrekonštruovaná bude časť turistickej chaty Pod vlekom a pribudne tam aj nová letná terasa.

Jedným z nosných projektov zameraných na rozvoj cestovného ruchu je sprístupnenie veže sanktuária, najvyššej stavby v regióne. "Ide o veľmi náročný projekt, kde je nevyhnutná úzka spolupráca cirkvi ako vlastníka veže, pamiatkarov, archeológov a mesta, ktoré to celé zastrešuje personálne i administratívne," zhrnul primátor. Verí, že v tomto roku záverečnú etapu úspešne ukončia a prví návštevníci sa pozrú na Stropkov z neobvyklej perspektívy.

Prostriedky podľa jeho slov poputujú aj do budovania novej cestnej infraštruktúry. Pokračovať sa bude aj v investíciách do modernizácie odpadového hospodárstva, aktuálne sa vyberajú lokality na ďalšie polopodzemné kontajnerové stojiská.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol