Prievidza chce v Meštianskom dome zriadiť múzeum a galériu
Celková výška investície predstavuje 75.601 eur.

27.01.2020 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Prievidza chce v časti zrekonštruovaného Meštianskeho domu na Námestí slobody zriadiť Mestské múzeum a galériu Imricha Vysočana. Svojím zámerom chce prispieť k zachovaniu identity, rozvoja kultúry a starostlivosti o kultúrne dedičstvo hornej Nitry a Prievidze. Na vybavenie muzeálnych priestorov a galérie bude žiadať i dotáciu, rozhodli o tom na svojom rokovaní v pondelok tamojší mestskí poslanci.

"Účelom tohto projektu je získanie investície na zariadenie a vybavenie Meštianskeho domu, v ktorom chceme zriadiť Múzeum a galériu Imricha Vysočana. Chceme nakúpiť nábytok, ozvučenie, osvetlenie, počítačovú techniku," načrtol Ivan Benca, vedúci referátu pre projekty a investície Mestského úradu v Prievidzi.

Celková výška investície podľa neho predstavuje 75.601 eur, dotáciu žiada mesto vo výške 50.000 eur a 25.000 eur chce investovať zo svojich zdrojov. "Financie na tento účel budeme žiadať od Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Či sme boli so žiadosťou úspešní, sa dozvieme do dvoch alebo troch mesiacov," dodal.

Objekt Meštianskeho domu bol v zlom technickom stave a značne poškodený vlhkosťou. Súčasťou stavebných prác bola výmena celej nosnej konštrukcie krovu, ako aj sanácia objektu. Rekonštrukcia a adaptácia pamiatky bola zameraná aj na revitalizáciu dvorovej časti s dôrazom na jej úžitkovo-rekreačnú funkciu vrátane prístupovej komunikácie. Práce zahŕňali i obnovu architektonických, výtvarných, umelecko-remeselných a remeselných detailov, omietkových vrstiev. Do rekonštrukcie investovalo mesto viac ako 1,4 milióna eur.

"Všetky prízemné priestory už máme obsadené, nájomcovia si zariaďujú svoje prevádzky a uskutočňuje sa i schvaľovacie konanie s pamiatkovým úradom, ktorý sa vyjadruje k interiérom, aby to zodpovedalo účelu tejto historickej budovy," priblížil konateľ Správy majetku mesta Prievidza Ján Martiček. Prízemné priestory získali do nájmu hlavne živnostníci, s prevádzkou by mali začať v najbližších mesiacoch.

Nadzemné priestory budú slúžiť kultúrno-spoločenskému účelu, teda múzeu. Samospráva pôvodne chcela priestory za symbolickú cenu prenajať Hornonitrianskemu múzeu v Prievidzi, ktoré tam mohlo zriadiť časť svojej expozície. S Trenčianskym samosprávnym krajom, ktorý je zriaďovateľom múzea, sa však nedohodla.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol