Vo Fiľakove predstavia zborník OZ Priatelia histórie Novohradu
TASR ponúka správu aj v maďarskom jazyku.

22.01.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Najnovší zborník občianskeho združenia (OZ) Priatelia histórie Novohradu predstaví čitateľom vo Fiľakove v okrese Lučenec jeho editor Mišo Šesták na besede v tamojšej mestskej knižnici. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 30. januára o 17.00 h.

„V réžii OZ sa uskutočňujú rôzne aktivity, zamerané na mapovanie, zviditeľnenie a popularizáciu bohatej histórie Novohradu. Jedným z výsledkov činnosti združenia sú zborníky, v ktorých editor sústreďuje štúdie a príspevky odborníkov z oblasti histórie, archeológie, etnografie a iných tematických oblastí,“ uviedli organizátori.

Dodali, že prezentáciu bude sprevádzať prednáška Márie Adamovej s názvom Lučenec v plameňoch strachu a hrôzy, tematicky sa viažuca k jej knihe s rovnomenným názvom, ako aj prednáška Gábora Illésa o fiľakovských rómskych hudobníkoch a kapelách

Zborník bol vydaný s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Podľa organizátorov bude na podujatí, ako aj na ďalších besedách v regióne záujemcom distribuovaný bezplatne.

Text správy v maďarskom jazyku.

Csütörtökön, január 30-án, 17 órakor kerül sor a füleki (Fiľakovo) városi könyvtárban egy író-olvasó találkozóra, melyen a Priatelia histórie Novohradu („Nógrádi Történelembarátok”) polgári társulás által kiadott legújabb évkönyvet fogja bemutatni a szerkesztő, Mišo Šesták.

A PT fő célja Nógrád gazdag történelmének feltérképezése és népszerűsítése. Ennek keretében több évkönyvet is kiadtak már, melyekben történelmi, régészeti, néprajzi és egyéb témájú tanulmányok szerepelnek.

A szervezők tájékoztatása szerint a könyvbemutató után két előadásra is sor kerül. Az egyik előadó Mária Adamová lesz, aki Losoncról (Lučenec) szóló legújabb könyvét fogja bemutatni, a másik pedig Illés Gábor, aki a füleki cigányzenészekről és cigánybandákról fog előadni.

Az évkönyv kiadását a Besztercebánya Megyei Önkormányzat (Banskobystrický samosprávny kraj) támogatta. Könyvbemutatókon lehet hozzájutni, ingyenesen elvihető.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice