Poslanci Malaciek diskutujú o budúcnosti nemocnice
Na pôde BSK chce primátor otvoriť aj témy poplatkov a pohotovosti.

26.03.2018 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Budovy nemocnice v Malackách by mohli z vlastníctva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) prejsť do majetku okresného mesta. "Je to jedna z možností, ako do budúcnosti zachovať dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre región," potvrdil diskusiu na túto tému primátor Malaciek Juraj Říha.

"Motivuje nás to, že ako prípadní vlastníci budov budeme môcť robiť zásadné rozhodnutia týkajúce sa prevádzky nemocnice po roku 2035, keď končí nájomná zmluva medzi BSK a súčasným prevádzkovateľom nemocnice," uviedol pre TASR Říha.

Na pôde BSK chce primátor takisto otvoriť aj témy poplatkov a pohotovosti. Priznal, že by z úrovne samosprávneho kraja chcel s novou ministerkou zdravotníctva A. Kalavskou opätovne otvoriť tému siete urgentov. Podľa novelizovaného zákona o zdravotnej starostlivosti sa totiž ústavná pohotovostná služba (ÚPS) v malackej nemocnici nedostala do pevnej siete urgentov prvého typu, nie je teda platená prostredníctvom mesačného paušálu zdravotných poisťovní a jej prevádzku musí dotovať samosprávny kraj.

"Pohotovosť v Malackách je pre nás životne dôležitá, pokrýva spádovú oblasť pre viac ako 60.000 ľudí. Keď určitý čas nefungovala, všetko sa prenieslo na bratislavské Kramáre, kde takmer nastal kolaps," upozornil Říha. V prípade poplatkov v nemocnici je podľa neho potrebné si uvedomiť, že nič nie je zadarmo. "Chápeme však, že pacienti sú nespokojní, a preto by výsledkom mali byť spokojnosť oboch strán a vzájomný pocit férovosti," skonštatoval.

Samospráva iniciovala i odpredaj svojho minoritného podielu v akciovej spoločnosti Nemocničná, ktorá je prevádzkovateľom zariadenia. "Postupným navyšovaním základného imania v akciovej spoločnosti sa podiel mesta znížil na aktuálnych 1,3 %. Tento podiel mestu neumožňuje žiadnym spôsobom ovplyvňovať rozhodnutia akcionárov," vysvetlil primátor.

Väčšinovému akcionárovi spoločnosti Nemocničná, ktorým je obchodná spoločnosť ZAR invest, navrhlo mesto odpredaj za sumu 50.000 eur, potenciálny kupca túto sumu podľa Říhu akceptoval. "Pred rokovaním  mestského zastupiteľstva, na ktorom bol predložený návrh o prevode akcií mesta (štvrtok 22. marca), sa však začali objavovať rôzne internetové diskusie i obvinenia že mesto sa chce zbaviť zodpovednosti, ba dokonca že ide o začiatok likvidácie nemocnice," upozornil primátor.

"Vzhľadom na tieto dezinformácie, ktoré sa okolo návrhu začali šíriť a podsúvať verejnosti, sa zastupiteľstvo rozhodlo tento návrh stiahnuť a ja to považujem za racionálny postoj, pretože v týchto súvislostiach by akékoľvek rozhodnutie mohlo byť zneužité proti poslancom," zdôraznil.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice