Univerzita v Trnave vyhlásila vedomostnú súťaž pre vysokoškolákov
Rok slovenského divadla 2020.

17.01.2020 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Do konca apríla sa môžu študenti vysokých škôl zapojiť do tohtoročnej vedomostnej súťaže Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave (UCM). Jej knižnica ju vypísala k Roku slovenského divadla. Vysokoškoláci v nej môžu zúročiť i nadobudnúť znalosti o histórii a osobnostiach Slovenského národného divadla (SND), uviedla vedúca knižnice Darina Kráľová.

"Je to jedno z najvýznamnejších výročí v dejinách našej kultúry," povedala pre TASR. Na otázky možno odpovedať písomne pri návšteve knižnice alebo v e-formulári na webe UCM. Všetky sú, ako informovala Kráľová, orientované na SND pri príležitosti 100. výročia jeho založenia.

"Zaujíma nás, kedy vzniklo, kedy bola postavená historická budova SND a kto bol autorom projektu, kedy bolo prvé predstavenie v slovenskom jazyku, aké sú jeho aktuálne súbory a podobne," dodala. V univerzitnej knižnici veria, že aj v tomto roku bude o súťaž záujem, v predchádzajúcich ročníkoch mávali vždy okolo stovky účastníkov. Knižnica súťaž vypisuje už niekoľko rokov, zakaždým vyberá ako tému významné výročie osobnosti ako Ľudovít Štúr, William Shakespeare, rezonoval tiež vznik Slovenskej republiky, Európskej únie a 20 rokov založenia UCM, vlani to bolo výročie narodenia M. R. Štefánika.

Súťažiť sa bude do 24. apríla. Z úspešných účastníkov vylosujú výhercov knižných cien, v tomto roku k nim možno podľa Kráľovej pribudnú aj vstupenky do divadla.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice