Vo Svidníku chcú po rokoch dokončiť vstupný areál v skanzene
Plánovaná je investícia okolo 300.000 eur.

13.01.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry (SNM-MUK) vo Svidníku chce po viac ako 30 rokoch dokončiť vstupný objekt v skanzene. Ako pre TASR povedal riaditeľ SNM-MUK vo Svidníku Jaroslav Džoganík, od postavenia budovy na nej stihla prehniť strecha, ktorú museli vymeniť.

"Pred dvoma rokmi sme dokončili prvú etapu dostavby vstupného areálu do skanzenu. V rámci nej bola skolaudovaná dolná časť, dnes je tam súkromná bezpečnostná služba (SBS). Plánovaná je tam aj miestnosť pre lektorku, teda predaj vstupeniek, reklamných predmetov a podobne. Je tam aj krásna výstavná sieň, kde budeme môcť vystavovať predmety, hlavne predmety z našich depozitárov, lebo máme čo hosťom ukázať," uviedol Džoganík.

Horná časť budovy bola podľa jeho slov pôvodne plánovaná dosť veľkoryso. Mala tam byť multifunkčná sála a pracovne pre zamestnancov múzea, kurátorov a podobne.

 "Vzhľadom na to, že nie a nie dostavať vstupný areál, aj v druhej etape, ktorú sme zavŕšili pred rokom, sme museli riešiť najprv havarijný stav strechy, vymeniť komplet drevené šindle za plastové. Verím, že budú mať dlhú životnosť. Zostali nedokončené vnútorné priestory, ale aj parkovisko pred budovou, oplotenie a tak ďalej. Celá budova môže byť sprístupnená až vtedy, keď budú dokončené a skolaudované obe časti, aj horná, ktorá si vyžiada ešte dosť investícií," vysvetlil Džoganík s tým, že v minulom roku financie na dokončenie areálu nezískali.

Ako povedal, o peniaze od Ministerstva kultúry (MK) SR na dostavbu sa uchádzajú opäť. "Nepredpokladám, že jednorázovo budú poskytnuté také prostriedky, aby sme mohli dokončiť celú stavbu. Plánovaných je okolo 300.000 eur vrátane exteriéru, teda parkoviska, oplotenia, terasy, čiže komplet celej budovy,“ vysvetlil Džoganík s tým, že peniaze im budú pridelené v rámci balíka schváleného pre SNM.

Kým v súčasnosti sa návštevníci dostanú do skanzenu z hornej časti, po dokončení vstupného areálu sa bude vstupovať zdola.

"Doteraz sme boli zvyknutí počas celej jeho existencie, že sme prichádzali zhora a krásne sa pred nami otvárala celá panoráma skanzenu vrátane mesta Svidník. Po dokončení vstupného areálu bude vstup práve zdola, takže návštevníci si budú musieť zvyknúť na iný uhol pohľadu," dodal Džoganík.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol