V lesnej škôlke v Bôriku pribudne komunitná včelnica
Vzdelávať sa v areáli budú i deti z Nitrianskeho Pravna.

13.01.2020 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

 Komunitná včelnica a včelia škola pribudne v areáli starej lesnej škôlky v Bôriku v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza). Projektom, na ktorý získala obec dotáciu, chce ľuďom pripomenúť, aké dôležité sú včely pre životné prostredie. Vzdelávať sa v areáli budú i deti, pre ktoré miestna škola vytvorí krúžok.

"Naším cieľom je pomôcť, podporiť včelárenie, prilákať ľudí a pripomenúť im, aké dôležité je toto remeslo, či už pre životné prostredie, poľnohospodárstvo, ale najmä pre nás samotných," vysvetlil pedagóg zo Spojenej školy v Nitrianskom Pravne a obecný poslanec Martin Unterfranc.

Pre realizáciu projektu si samospráva vybrala starú lesnú škôlku v Bôriku, ktorá už dlhšie obdobie neslúži svojmu poslaniu a účelu. Ten má v pláne vyčistiť a zrevitalizovať tak, aby mu vrátila jeho praktickú využiteľnosť. "Zakúpením úľov doň priniesť bzukot včiel, vôňu medu a poskytnúť tak priestor obyvateľom našej obce na vytvorenie komunitnej včelnice. Interaktívnym spôsobom prostredníctvom včelárskeho vybavenia a informačných tabúľ im priamo na mieste ukázať, čo všetko potrebuje správny včelár, ako včely žijú, pracujú, ako sa o ne správne starať a ako sa dopracovať k vlastnému medu a iným produktom," priblížil Unterfranc.

Projektom sa podľa neho nesnaží obec priviesť späť do lesov a ku samotnému včelárstvu iba širokú verejnosť, ale taktiež aj deti miestnej školy. "Vybudovaním komunitnej včelnice, včelej školy a zakúpením detských kombinéz chceme priamo podporiť založenie včelárskeho krúžku na našej základnej škole a umožniť tak deťom nazrieť na život včiel z bezprostrednej blízkosti," dodal.

Financie na realizáciu projektu získala obec z komunitných grantov Nadácie VÚB.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava