Obce pod Vtáčnikom si pripomenú najkrutejšie udalosti svojich dejín
Kľak a Ostrý Grúň vypálili fašisti pred 75 rokmi.

12.01.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Vypálenie a vyrabovanie obcí Kľak a Ostrý Grúň 21. januára 1945. Foto: repro TASR.

Obce Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si pripomenú krvavé udalosti spred 75 rokov, keď boli za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacim v pohorí Vtáčnika počas Slovenského národného povstania (SNP) vypálené a mnohí obyvatelia týchto dedín boli zavraždení.

Ako o tom informujú samosprávy, pietne spomienky sa uskutočnia v nedeľu 19. januára. Program sa začne svätou omšou za obete vyvraždenia v kostole v Ostrom Grúni, nasledovať budú kladenie vencov pri pamätníku, prelet vojenských vrtuľníkov a slávnostné príhovory.

Potom sa zhromaždenie presunie k Pamätníku fašistami umučených občanov a partizánov v susednej obci Kľak, kde bude program pokračovať. Pietne spomienky ukončí pobožnosť za obete vyvraždenia.

Starosta Ostrého Grúňa Július Remenár informoval o tom, že v piatok 17. januára sa uskutoční Beh mieru. V poradí 11. ročník tohto podujatia organizuje Základná škola (ZŠ) s materskou školou Župkov. Začiatok behu bude o 13.00 h od kultúrneho domu v Kľaku.

"Tento beh nie je súťažný. Je to beh, ktorým si uctíte pamiatku zavraždených občanov obcí Ostrý Grúň a Kľak a podporíte potrebu zachovania mieru. Vyzývam všetkých, ktorí dokážu zabehnúť desať kilometrov dole kopcom, aby prišli podporiť túto akciu, ktorú organizuje ZŠ Župkov a ktorá má svoj veľký význam najmä teraz v dobe narastajúcej podpory extrémizmu aj v Kľakovskej doline," uviedol na sociálnej sieti Remenár.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol