V obci Cigeľ si turistickým pochodom pripomenú udalosti z januára 1945
Tradícia Pochodu vďaky SNP sa začala v roku 1976.

07.01.2020 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Po 45. raz sa verejnosť stretne na Pochode vďaky SNP v Cigli a v Handlovej v okrese Prievidza, aby si pripomenula obete tragickej udalosti v partizánskej obci z januára 1945. Podujatie, ktoré patrí k najstarším a najmasovejším na Slovensku, bude tento rok 18. januára.

"Tradícia Pochodu vďaky SNP sa začala v roku 1976, keď sa niekoľko nadšencov rozhodlo organizovať bežkársko-turistickú zimnú akciu na počesť neslávneho 13. januára 1945, keď bola obec Cigeľ prepadnutá nemeckými trestnými jednotkami za pomoc partizánom a za ukrývanie osôb, nepriateľských vtedajšiemu režimu," pripomenul Ivan Kadlečík z organizačného výboru podujatia.

Toto významné turisticko-spoločenské podujatie sa podľa neho bude 18. januára konať po 45. raz, vlani naň pritom prišiel rekordný počet účastníkov, zúčastnilo sa ho 2677 ľudí. "Aktuálny ročník Pochodu vďaky SNP sa plánuje na štyroch peších a dvoch lyžiarskych trasách s rôznou náročnosťou a s cieľom buď v Cigli, alebo v Handlovej. Trasy vedú krásnymi lesmi pohoria Vtáčnik, aj na Biely kameň," priblížil ďalej Kadlečík.

Štart bude priebežný od Pamätníka padlých v Cigli o 9.30 h, organizátori zabezpečili i dopravu z Handlovej a z Prievidze do Cigľa a späť, tiež zdravotnícku službu. Účastníci, ktorí dostanú i pamätný odznak a účastnícky list, sa budú môcť prezentovať v Cigli v kultúrnom dome od 7.00 do 9.30 h, v Handlovej v dome kultúry od 7.00 do 8.15 h alebo v Handlovej v pizzerii od 10.00 h pre trasu P3.

Podujatie pripravila Telovýchovná jednota Partizán Cigeľ v spolupráci s obcou Cigeľ, mestom Handlová, Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, Trenčianskym samosprávnym krajom a Klubom slovenských turistov regiónu Prievidza.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava