Minister obrany ocenil vojakov, ktorí pomáhali po výbuchu plynu v Prešove
Na miesto tragédie bolo nasadených okolo 900 vojakov.

03.01.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) v piatok v Prešove ocenil pamätnou medailou 13 profesionálnych vojakov za pomoc po výbuchu bytového domu na Mukačevskej ulici.

Šéf rezortu poďakoval vojakom a vojenským policajtom za prácu pri odstraňovaní následkov tragickej udalosti, ako aj zabezpečení a strážení postihnutej oblasti. "Ich nasadenie je reálny dôkazom, že Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) sú tu pre občanov kedykoľvek, pripravené pomáhať v krízových situáciách," zdôraznil. Zároveň doplnil, že vďaka patrí tiež vojenským psychológom a duchovným, ktorí poskytovali psychologickú podporu v krízovom centre.

Podľa ministerstva obrany bolo zatiaľ na miesto tragédie nasadených viac ako 880 príslušníkov OS SR, 27 vojenských policajtov a 61 kusov prepravnej techniky. Pomáhať budú až do odvolania.

Ako uviedol veliteľ Pozemných síl OS SR Jindřich Joch, ozbrojené sily zareagovali na krízovú situáciu okamžite, pričom prví vojaci vyrazili na miesto nešťastia prakticky ihneď po jej vzniku.

"Na mieste plnili úlohy v zmysle pokynov veliteľa zásahu z hasičského a záchranného zboru. Následne pomáhali s hliadkovaním a strážením podľa požiadaviek krízového štábu, a to, samozrejme, aj počas vianočných a novoročných sviatkov," doplnil.

Na mieste výbuchu sa v službách striedali príslušníci práporu CSS, ISTAR aj Vrtuľníkového krídla Prešov a Vojenskej polície. Bezprostredne po výbuchu vojaci pomáhali s evakuáciou obyvateľov, presunom ranených a sprístupňovali cestu záchranárskym zložkám. Podieľali sa tiež na distribúcii humanitárnej pomoci. V súčasnosti zabezpečujú v súčinnosti s Policajným zborom SR hliadkovanie a zabezpečenie priestoru likvidačných prác.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici č. 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná. Bytovku búrali od pondelka 16. decembra do stredy 18. decembra. Krízový štáb rozhodol, že je potrebné ju asanovať celú. Okrem zničenej bytovky museli svoje domovy dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov. Tí sa však následne vrátili do svojich bytov.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice