Veci z vianočného SWAP-u poputujú sociálne slabším rodinám
Uskutoční sa 21. decembra v košickom Kulturparku.

20.12.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Oblečenie, hračky a knihy môžu vymieňať účastníci vianočného SWAP-u, ktorý sa uskutoční v sobotu (21. 12.) v Košiciach. Veci, ktoré si ľudia neodnesú, majú pomôcť sociálne slabším rodinám. Poputujú do Krízového centra Arcidiecéznej charity Košice (ACHK) v Košickej Novej Vsi.

Mnoho domácností má za sebou predvianočné upratovanie. Možno vyradili z políc krásne, takmer nedotknuté knihy, hračky, s ktorými sa deti dávno nehrajú, a takmer nenosené, avšak kvalitné oblečenie. SWAP ponúka spôsob, ako dať týmto veciam novú šancu, zároveň ich môžu na SWAP-e vymeniť za iné kúsky, ktoré sa môžu stať aj darčekmi pre najbližších,“ uviedla zakladateľka SWAP Košice Zuzana Slivenská. Podľa jej slov ide o ekologický projekt, ktorý bojuje proti konzumu a najnovšie má aj charitatívny rozmer.

Ako vysvetlila spoluorganizátorka podujatia Juraja Galajdová, pri príprave jesenného SWAP-u si dali za cieľ vyriešiť spôsob nakladania so zvyšným oblečením. „Ľudí z Košíc a okolia informácia o tom, že ,nevyswapované' kúsky posunieme na charitu, tak nadchla, že mnohí k nám prišli nie z dôvodu výmeny samotnej, ale prioritne s cieľom pomôcť tým, ktorí sa dostali do nepriaznivej životnej situácie. Vďaka týmto ľuďom sme začali spoluprácu s ACHK, do ktorej krízového centra v Košickej Novej Vsi sme odovzdali desiatky vriec teplého dámskeho, pánskeho aj detského oblečenia,“ dodala.

Podľa organizátoriek SWAP Košice zároveň podporuje rozvoj dobrovoľníckych aktivít a popularizáciu významu dobrovoľníckej činnosti v Košiciach - Európskom hlavnom meste dobrovoľníctva 2019.

Vianočný SWAP sa uskutoční v sobotu (21. 12.) v Kasárňach/Kulturparku v Košiciach od 13.00 h do 18.00 h. Možno naň priniesť nepoškodené, čisté a vyžehlené dámske, pánske alebo detské oblečenie, zachované knihy a hračky.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice