Babku vo fazuli varia v Sebedraží i Koši
Seriál TASR o zaujímavostiach v slovenských obciach a mestách.

16.12.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Dostatočne hrubá, aby sa nerozvarila, musí byť zemiaková placka, ktorú pridávajú do fazuľovej polievky v Sebedraží pri Prievidzi. Sebedražskú babku vo fazuli varia každoročne v obci aj počas špeciálnej súťaže, s menšou obmenou a pod kratším názvom ju pripravujú aj susední Košania.

"Fazuľová polievka so zemiakovou babou je pre Sebedražie typická. Každý rok v lete sa robí v obci súťaž vo varení babky vo fazuli. Je to tradícia, ktorá trvá približne päť rokov. Ja som recept zdedila po mojej starkej," povedala dlhoročná kuchárka Mária Kotríková. Voľakedy sa podľa nej mäso nerobievalo pravidelne, ale táto polievka bola taká sýta, že ju niektorí mali radšej ako mäso.

Babku vo fazuli varia i v susednom Koši, kde ju rovnako považujú za svoj typický recept. "Košania dávajú do toho ešte aj klobásu. Ja ju do nej nedávam, polievku robím jednoducho, ako ju robili naši starí rodičia," podotkla Kotríková.

Niekde babku podľa nej položia len vedľa taniera. "Správny recept je, že babka sa musí dať do fazule prevariť, musí byť hrubšia, aby sa nerozvarila," vysvetlila.

 

                      

Na snímke kuchárka Mária Kotríková servíruje uvarenú polievku FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

Aj sebedražská babka vo fazuli odkazuje na tradíciu, ktorá sa v Prievidzi a okolí v minulosti udržiavala a niekde stále i udržuje, a to tú, že polievky tam kedysi vždy niečím zajedali. Boli to parené buchty, šišky alebo cesnakové posúchy. Kapustnicu napríklad niektorí jedli spolu s vianočkou.

"Na babku vo fazuli si treba deň vopred namočiť do vody fazuľu. Potom ju dáme variť aj s koreňovou zeleninou, osolíme. Keď je všetko mäkké, aj zelenina a fazuľa, urobíme zásmažku. Dáme si olej na panvicu, trošku cibule, zaprášime to múkou, dáme mletú papriku, zalejeme, necháme rozvariť a dáme do polievky. Keď sa to prevarí, urobíme zemiakovú babu," priblížila sebedražská kuchárka.

Do zemiakovej baby idú podľa nej nastrúhané zemiaky, cesnak, majoránka, rasca, soľ, vajce a hladká múka. "Spraví sa hustejšie cesto a spravíme ju na panvici. Keď je babka urobená, necháme ju trochu vychladnúť, prekrojíme a hodíme ju prevariť do fazule," dodala.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice