Na Gemeri zrejme bude musieť vzniknúť spaľovňa
Problémom odpadu sa zaoberali mestskí poslanci v Rožňave.

11.12.2019 | Košický kraj | Autor: B.Caban

Likvidácia tuhého komunálneho odpadu (TKO) v regióne Gemer bude musieť byť v budúcnosti zrejme riešená aj otvorením novej spaľovne. Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Rožňave to povedal primátor Michal Domik, podľa ktorého ide o ekologickejšiu alternatívu skládkovania odpadu, ale ľuďom ju treba jasne a zrozumiteľne vysvetliť.

„Bol tu síce boj voči takzvaným spaľovniam, ale momentálny trend v celej Európskej únii sú spaľovne. Sú šetrnejšie, len treba ľuďom vysvetliť, čo to vlastne sú moderné spaľovne,“ podotkol primátor a ako príklad uviedol Viedeň, kde je spaľovňa priamo v meste. „Obdivujeme Fínov, Rakúšanov a u nich to funguje. Neukladajú odpad len tak na zem, čo je, myslím si, oveľa neekologickejšie,“ dodal.

Ak spaľovňa vznikne, bude podľa Domika postavená niekde v trojuholníku miest Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. „Vyžaduje si určitý objem TKO, preto sme sa museli my tri okresy spojiť, či do toho ideme alebo nie, a bude to vyjednávané na ministerstve,“ objasnil primátor.

Zároveň zdôraznil, že lokalita spaľovne, ktorá mala v nedávnej minulosti vzniknúť pri Krásnohorskej Dlhej Lúke, nebola vhodne zvolená, keďže ide o miesto medzi horami, kde vzduch dostatočne neprúdi. „Ale na dobrom mieste, kde je otvorený priestor, sa spaľovňa môže postaviť, niekde mimo obyvateľov obcí,“ zdôraznil Domik.

Podobný postoj vyjadril aj poslanec Juraj Balázs. „Súhlasím s názorom okolo spaľovní v budúcnosti. Fínsko je v podstate celé posypané spaľovňami a celá Európa ide touto cestou,“ konštatoval.

Podľa slov primátora by alternatívou k postaveniu spaľovne mohlo byť aj skládkovanie, keďže samospráva zamýšľa zber TKO v Rožňave prevziať do vlastných rúk a v tejto súvislosti už má nejaké ponuky.

„Firma Kosit nám ponúkla otvorenie jednej kazety a dohodnutie ceny uloženia odpadu na desať rokov,“ avizoval Domik s tým, že spravovanie odpadového hospodárstva mestom môže priniesť ročnú úsporu 250.000 eur.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava