Tradičným jedlom v okolí Gelnice bola kedysi kuľaša
Seriál TASR o zaujímavostiach v slovenských obciach a mestách.

10.12.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Kuľaša nazývajú v okolí Gelnice jedlo zo zemiakov a múky. Ako pre TASR povedala Janka Kiseľová, kedysi ho v Žakarovciach, odkiaľ pochádza, varievali často. Keďže mali doma všetky potrebné suroviny na jej prípravu, bolo to jedno z najlacnejších jedál. V Hnileckej doline ho nazývajú aj dufka.

„Keď som bola malá, moja mama väčšinou varila skladanú kuľašu, niekto to volá aj gruľová kuľaša. Keď sa dáva do taniera, akoby sa ukladala,“ povedala s tým, že recept je jednoduchý a príprava trvá okolo 30 minút.

Základom sú úplne rozvarené zemiaky. „Dala som asi päť zemiakov, nakrájaných na drobnejšie, aby sa skôr uvarili v litri a pol vody. Potom som pridala asi päť až šesť polievkových lyžíc hladkej múky. Tá sa do toho zamieša a varí sa, až kým sa to nespraví. Voda tam musí zostať,“ povedala s tým, že má byť osolená.

Na snímke Janka Kiseľová, ktorá varí kuľašu - niekdajšie typické jedlo v Žakarovciach. Gelnica, 10. decembra 2019. EASYFOTO TASR - Diana Semanová.

Pred pridaním múky je kuľaša akoby redšia kaša, aj potom má byť hladká, čiže bez hrudiek. Uvarené zemiaky možno i rozmixovať. „Dakedy, keď je viac zemiakov a nemáte rovnaký pomer s múkou, preráža zemiak. A zase keď je menej zemiakov a dali ste viacej múky, preráža múka. To musíte presne, aby to malo tú chuť,“ uviedla Kiseľová. Poradila, že ak je kuľaša príliš hustá, možno do nej počas varenia doliať vlažnú vodu. Po vychladnutí totiž zhustne.

Kuľašu možno podávať vo viacerých verziách. „Keď sa uvarí, tak sa pre mužov dávali upečené škvarky, veľa masti a kyslé mlieko. Deti a ženy na ňu väčšinou chceli spražené maslo, ale až tak dohneda a k tomu sladké mliečko,“ povedala.

Toto jedlo kedysi bežne varievali kedykoľvek počas roka. Častejšie ho podľa jej slov pripravovali chudobnejší ľudia. „Mali sme ošípané, bolo slaniny na celý rok. Zemiaky sme vždy mali aj múku. Tiež sme siali zrno a keď som bola ešte malá, dávali sme ho mlieť do mlyna. Bolo to lacné, lebo všetko sme mali. Aj kravy, čiže sme mali i maslo aj mliečko,“ vysvetlila.

Ako si spomína, keď z kuľaše zvýšilo, robievali z nej i šúľance či gombolce. „Varím ešte aj grisovú kuľašu. Je tam kukuričná múka, ale dáva sa do toho aj trošku detskej krupice, lebo je taká ostrá, potom zjemnie,“ dodala Kiseľová.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice