Maratón rozbehal celú dolinu, pre miestnych je symbolom leta
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach a mestách.

09.12.2019 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Rajecký maratón, ktorý druhú augustovú sobotu napísal už svoju 36. kapitolu, je športovo-kultúrnym symbolom leta v meste Rajec v okrese Žilina. Podľa riaditeľa pretekov a jedného z ich zakladateľov Pavla Uhlárika rozbehal maratón celú Rajeckú dolinu. Jedinečnú atmosféru vytvárajú aj tisícky divákov, ktorí pretekárov vítajú v cieli.

"Hovoríme, že Rajecký maratón sú letné Vianoce, na ktorých sa stretávajú celé rodiny. Domáci pretekári sa chcú ukázať pred rodičmi, pred divákmi, pred partnerkami. Máme zadokumentované, že päť bežcov požiadalo v cieli partnerku o ruku. Už sa to stáva takým spoločenským fenoménom," povedal s úsmevom Uhlárik.

Na ostatnom ročníku sa zišlo 1400 pretekárov z desiatich štátov - 250 maratóncov, 600 polmaratóncov, 60 štafiet, 200 detí a stovka korčuliarov. "Tri slová, ktoré nás vystihujú - sme najkrajší, najťažší a najsrdečnejší. Najkrajší tým, že bežíme v údolí Rajčianky. Z jednej strany máme Malú Fatru, z druhej strany Strážovské vrchy. Najťažší 200-metrovým prevýšením a behom v teplom augustovom termíne. A najsrdečnejší - robia to bežci pre bežcov, partia nadšencov z Maratón klubu Rajec," vysvetlil Uhlárik.

Aktívnym účastníkom štafety bol minulý rok aj primátor Rajca Milan Lipka. "V piatok pri registrácii bežcov som videl, že tu už majú rodinných príslušníkov a je tu živo. V roku 2020 preto plánujeme akciu až na tri dni. Piatok a sobotu urobíme pre všetky kategórie, nedeľa bude venovaná najmä rodinám s deťmi. Rajecký maratón a s ním súvisiaci Rajecký jarmok je najvýznamnejšia akcia v Rajci," uviedol Lipka.

"Rajecký maratón je aj kus môjho osobného života, lebo sme ho s tromi bratmi založili pred 40 rokmi. Potom bola nejaká pauza, chytil sa nás vtedajší predseda mestského národného výboru a rozbehli sme sa. Nevedeli sme veľa o bežeckom hnutí. Ale tým, že sám aj samostatne behávam, starám sa o to už 36 rokov," podotkol Uhlárik.

K maratónu postupne pribudli preteky na kolieskových korčuliach, ktoré sa končia v Čičmanoch, polmaratón, preteky detí a už štvrtý rok preteky štafiet v rámci polmaratónu. "Rajčanov priamo z nášho klubu preteká okolo 40 a z celej doliny - z Fačkova, Rajeckej Lesnej, Rajeckých Teplíc okolo stovky pretekárov. V deň maratónu je to okolo 200 organizátorov na občerstvovacích staniciach, na križovatkách, pomáhajú nám vojaci zo Žilinského pluku Jozefa Gabčíka. Atmosféru ako v Rajci na námestí zažijete možno iba v Košiciach," uzavrel riaditeľ pretekov.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol