Cenu Dedina ako pospolitosť získal Bolešov za otváranie sŕdc a búranie plotov
Redaktori TASR na potulkách po slovenských obciach.

02.12.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Obec Bolešov v Ilavskom okrese sa v tomto roku prvýkrát prihlásila do súťaže Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Dedina roka. Hneď pri svojej premiére triumfoval Bolešov v kategórii 'dedina ako pospolitosť'. Hodnotiaca komisia ocenila otváranie sŕdc a búranie plotov.

Podľa starostu Martina Ráca sa obec v minulých rokoch viackrát zapojila do projektu SAŽP Program obnovy dediny, získala dotácie a granty na obnovu zelene. Vedenie obce sa rozhodlo do súťaže Dedina roka tento rok zapojiť.

„Som presvedčený, že na Slovensku je podstatne viac krajších a malebnejších obcí, napriek tomu som si myslel, že naozaj máme čo ukázať. Hodnotiacu komisiu zaujalo to, akým spôsobom tu fungujeme, žijeme, a rozhodla, že si zaslúžime ocenenie Dedina ako pospolitosť,“ priblížil starosta.

Na to, aby sa ľudia spájali, bolo podľa Ráca treba vytvoriť nejaký priestor, kde by sa stretávali. „Pokiaľ sú v obci ploty, ľudia na seba nenarazia. Zrušili sme plot pri základnej škole, otvorili sme priestor pred obecným úradom, kde sme zbúrali starú budovu. Ja zastávam názor, že kto chce, ten plot prelezie, no keď ploty nie sú, obec vyzerá, že je priateľskejšia a príjemnejšia,“ zdôraznil Rác s tým, že v podobnom trende chcú pokračovať a obec viac otvárať.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava