V botanickej záhrade v Košiciach vymenili elektroinštaláciu
Univerzita plánuje ďalšiu obnovu.

28.11.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Rekonštrukčné práce v areáli Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, ktoré si v tomto roku vyžiadali najväčšie obmedzenia prevádzky, ukončili. Aktuálne vykonávajú dokončovacie práce v interiéroch. Pre TASR to povedal zástupca riaditeľa botanickej záhrady Robert Gregorek. V budúcom roku plánujú ďalšiu obnovu v hodnote približne 1,2 milióna eur.

Botanická záhrada mala byť pôvodne otvorená pre verejnosť od polovice septembra, pre oneskorenie rekonštrukčných prác ju opätovne sprístupnili o mesiac neskôr. „Botanická záhrada aj s pedagogickým zázemím, ktoré je tu veľmi výrazne zastúpené, prešla generálnou rekonštrukciou predovšetkým rozvodov elektrickej energie. Nebola to otázka, či chceme, alebo nechceme, bola to existenčná nutnosť,“ pripomenul s tým, že pre verejnosť bola zatvorená približne od polovice júna do polovice októbra. Obnova podľa neho znamenala aj zaťažkávaciu skúšku pre celú prevádzku a každodennú údržbu.

Okrem kompletnej rekonštrukcie silnoprúdovej elektroinštalácie v administratívnej budove vymenili aj svietidlá a slaboprúdové rozvody v celkovom náklade 544.000 eur. Náklad stavebných prác bol vo výške 531.000 eur. Ako pre TASR spresnila hovorkyňa UPJŠ Linda Babušík Adamčíková, tieto práce sú financované z vlastných zdrojov univerzity formou mesačných splátok na obdobie troch rokov. „V súvislosti s realizáciou týchto prác sme vynovili aj vnútorné priestory, a to hlavne výmeny podláh a v niektorých kanceláriách bol vymenený aj nábytok. Celková investícia bola vo výške 140.000 eur,“ dodala.

Popri prácach na hlavnej budove realizovali aj úpravy v exteriéri, a to približne za 60.000 eur. Išlo o opravu časti oplotenia, obnovu pestovateľského skleníka, ktorá má prispieť aj k tepelným úsporám či rekonštrukciu dolného bazéna a výmenu prívodného potrubia úžitkovej vody.

„Opravili sme základnú konštrukciu jazera, doplnili funkcie koreňovej čističky vody, rozšírili priestor na prezentáciu vodných a močiarnych rastlín. Zabezpečili sme zvýšenie prevádzkovej hladiny a zásobnej kapacity bazéna. Predovšetkým sme mu dožičili mechanicky odolnú a trvanlivú izoláciu,“ povedal Gregorek s tým, že na dopracovaní menších detailov budú pokračovať na jar.

V budúcom roku plánujú zrealizovať aj zateplenie obvodového a strešného plášťa, výmenu otvorových výplní, hydraulické vyregulovanie ústredného kúrenia, výmenu vonkajších osvetlení a vybudovanie bezbariérového vstupu.

„Tieto práce v predpokladanom náklade 917.000 eur by mali byť hradené z prostriedkov nenávratného finančného príspevku v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR,“ dodala Babušík Adamčíková s tým, že súčasne so zateplením chcú zrealizovať aj modernizáciu vstupných priestorov do botanickej záhrady s predpokladaným nákladom vo výške 373.000 eur, ktoré by mali byť hradené z vlastných zdrojov UPJŠ.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol