Odpad nahromadený v Prielome Hornádu začínajú postupne čistiť
Doteraz sa prihlásilo už 120 dobrovoľníkov.

27.11.2019 | Košický kraj | Autor: A.Hudecová

Prielom Hornádu v Slovenskom raji začnú hromadne čistiť od množstva odpadu v piatok 29. novembra, niektoré tamojšie obce už s čistením začali vo svojich častiach rieky. Po stretnutí so zástupcami obcí, ktorých obyvatelia odpadky vyprodukovali, to uviedol riaditeľ Správy Národného parku (NP) Slovenský raj Tomáš Dražil.

„Týka sa to obcí od Spišského Bystrého až po Betlanovce, no potom aj takých, ktoré majú smolu, že sú v národnom parku a musia to zbierať. Dohodli sme sa, že sa každý zapojí v rámci svojho katastra, teda aj obce v oblasti nad národným parkom, aby nám opäť nepriplavilo odpad. Betlanovce už začali,“ uviedol Dražil.

Správa NP zároveň ešte v pondelok (25. 11.) na sociálnej sieti vyhlásila, že zvažuje hromadné čistenie na sobotu 30. novembra a doteraz sa prihlásilo už 120 dobrovoľníkov. „Je to už dosť hraničný termín, pretože ak sa ochladí a primrzne, už sa bude zbierať horšie," zdôraznil Dražil.

Dodal, že sa začne čistiť už v piatok na mieste medzi Letanovským mlynom a Kláštornou roklinou, kde je najväčšia hrádza s nahromadeným odpadom. V tomto prípade však bude čistenie bez zastúpenia verejnosti, keďže podľa šéfa NP ide o nebezpečnú prácu.

„Prihlásili sa nám dobrovoľní hasiči z Letanoviec, ktorí prídu na miesto aj s technikou, rovnako tak naša horská služba a horolezci. Dohromady to bude nejakých 25 ľudí vrátane našich strážcov, ktorí skúsia čistiť najväčšiu hrádzu a uvoľňovať vzpriečené drevo. To je najväčší oriešok v celom prielome, lebo nevieme, ako to pôjde a či sa to vôbec bude dať,“ ozrejmil Dražil.

V sobotu od 9. hodiny sa bude čistiť v Slovenskom raji horný úsek Hornádu od Hrabušického mýta po Letanovský mlyn. Strážcovia si rozdelia dobrovoľníkov a z troch miest – Hrabušické mýto, Hrdlo Hornádu a Letanovský mlyn, vyrazia do terénu. Na akcii by sa mali zúčastniť aj vodáci, ktorí budú čistiť z lodiek. „Sám som zvedavý, ako to pôjde a koľko sa nám podarí toho vytiahnuť. Celý proces budeme koordinovať s príslušnými obcami,“ dodal Dražil.

Už dávnejšie potvrdil, že odpad, ktorý sa po dažďoch nahromadil v Prielome Hornádu, nepochádza od turistov, ale od obyvateľov okolitých obcí. Väčšinu z neho pritom tvoria plasty, konkrétne plastové fľaše. Tony neporiadku sa nahromadili v celom 13-kilometrovom úseku Hornádu, ktorý preteká Slovenským rajom, teda od Hrabušického mýta až po Čingov, resp. Smižiansku Mašu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

22. marca - Jarné gaštanové piatky

Modrý Kameň, SNM - Múzeum bábkarskych kultúr a hračiek

23. marca - Zelený marec v Pezinku

Odstraňovanie čiernej skládky v meste Pezinok

23. marca - Vajnorská vínna muška

Ochutnávka vín od drobných vajnorských vinárov kaviareň Dobrá lipa