Súťaž folkloristov v Gbeloch
Na podujatí sa zúčastnilo 20 sólistov, štyri skupiny a päť DFS.

21.03.2018 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Súťažnú prehliadku detských folklórnych súborov, ľudových hudieb, speváckych skupín a sólistov okresov Senica a Skalica usporiadali v utorok v Dome kultúry v Gbeloch, informovala zástupkyňa usporiadateľa podujatia zo Záhorského osvetového strediska (ZOS) Viera Juríčková.

Na súťažnej prehliadke sa mohli zúčastniť kolektívy alebo sólisti, ktorí vyvíjajú svoju činnosť na území okresov Senica a Skalica a z tohto územia čerpajú hudobný a folklórny materiál. „Celkovo sa na podujatí zúčastnilo 20 sólistov, štyri skupiny a v programe sa predstavilo aj päť detských folklórnych súborov,“ doplnila zástupkyňa ZOS.

„Poslaním podujatia je umožniť prezentovať výsledky svojej práce na verejnosti a konfrontovať ich s výsledkami iných. Poskytnúť priestor na tvorivé stretnutia s kolektívmi toho istého zamerania a vytvorením emotívnej atmosféry pri týchto stretnutiach ich motivovať k trvalému vzťahu k folklórnej tradícii i prítomnosti,“ informovala Juríčková.

 

               

FOTO: Súťažnú prehliadku detských folklórnych súborov, ľudových hudieb, speváckych skupín a sólistov okresov Senica a Skalica v Gbeloch. Z prehliadky detských folklórnych súborov. FOTO TASR - Vladimír Miček.

Jedným zo súborov bolo aj skalické zoskupenie Skaličánek, ktoré vystúpilo s programom Kam ideš panáčku. Súbor vznikol v roku 1974 a od roku 1993 pôsobí pri základnej umeleckej škole. „Spracovávame tance a zvyky zo Skalice a blízkeho okolia. Držíme sa autentického materiálu podľa toho, ako sme ho pri výskume získali. Naše piesne a folklór sú autentické, vychádzajú z riekaniek a hier, tak ako sa nám ich podarilo dochovať,“ povedala pre TASR vedúca súboru Antónia Chalúpková zo Základnej umeleckej školy Dr. Janka Blahu v Skalici. 

Súťažilo sa v piatich kategóriách: folklórne súbory, ľudová hudba, spevácke skupiny, sólisti speváci a inštrumentalisti. Víťazi postúpili do celoslovenskej súťaže, uviedla zástupkyňa ZOS.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava