Nad Tekovskou Breznicou je najmladšia vyhasnutá sopka v strednej Európe
Putovanie redaktorov TASR po slovenských obciach.

25.11.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Obec Tekovská Breznica v okrese Žarnovica leží na úpätiach najmladšej vyhasnutej sopky v strednej Európe s názvom Pútikov vŕšok. Starosta Tekovskej Breznice Jozef Dolinaj priblížil, že vyhasnutá bazaltová sopka sa v minulosti podľa odborníkov vyliala pravdepodobne dvakrát.

Viditeľné to je v čadičovom kameňolome, ktorý sa nachádza neďaleko obce smerom na susednú dedinu Brehy. Odkryté územie naznačuje, že sa tu nachádzajú dve lávové čadičové vrstvy, medzi ktorými je vrstva spraše. Lokalita Pútikov vŕšok bola vyhlásená za prírodnú pamiatku, na území ktorej platí 5. stupeň ochrany. Podľa Dolinaja k nej vedie vyznačená trasa.

Obec Tekovská Breznica sa prvýkrát spomína v roku 1276. V tomto čase mala názov Berzenche, odvodený bol od množstva briez, ktoré tu boli. V Tekovskej Breznici sa nachádza hrad. Obec uvádza, že pravdepodobne ho dal postaviť ostrihomský arcibiskup pred tatarským vpádom. Podľa iného zdroja zase hrad postavili beňadickí mnísi na majetku opátstva a ostrihomský arcibiskup im ho odňal neprávom.

Tekovská Breznica má aktuálne okolo 1180 obyvateľov. V dedine postavili za posledné roky tri bytové domy, posledný z nich dokončili len tento rok. Noví podnájomníci by sa do bytov mali sťahovať ešte v tomto roku. Samospráva podľa starostu výstavbu ďalšieho neplánuje, dôvodom sú problémy so získavaním súhlasných stanovísk od vodárov pre nedostatok vody v obci.

Na snímke Obecný úrad v Tekovskej Breznici 22. novembra 2019. EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková.

Podľa Dolinaja si mnoho starých domov v centre obce pokúpili chalupári, ktorých sem láka najmä okolitá príroda a lesy, v ktorých je veľa zveri. Domáci, ktorí majú záujem o individuálnu bytovú výstavbu, sa tak pre nedostatok pozemkov musia ťahať do okrajových častí, kde nie je vybudovaná infraštruktúra.

Miestni obyvatelia majú v dedine hneď niekoľko príležitostí, kde sa môžu zamestnať. Ženy našli uplatnenie najmä v miestnom domove sociálnych služieb a cukrárenskej výrobe. Sezónne uplatnenie podľa Dolinaja ponúka miestny sad, v ktorom pestujú jablká a jahody. Na samozber sem chodievajú ľudia zo širokého okolia. V dedine sa nachádza aj sad ihličnatých drevín, pôsobí tu aj stavebná spoločnosť s predajňou stavebnín a vinár.

V uplynulých rokoch samospráva úspešne realizovala viacero projektov. Zrevitalizovala centrálnu zónu, obecné studne, zrekonštruovala verejné osvetlenie a zateplila budovu základnej školy. Práve tá má za sebou veľkú rekonštrukciu. Prvé podlažie, ktoré slúži pre potreby materskej školy, rozšírili tak, aby mohla pribudnúť trieda pre deti mladšie ako tri roky. Úpravy sa týkali aj zvyšných priestorov, ktoré slúžia približne stovke školákov.

Aktuálne plánuje samospráva rozšírenie kanalizácie o dve vetvy, na tento účel chce získať dotácie. "Na budúci rok chceme podať žiadosť aj na rekonštrukciu čistiarne odpadových vôd, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 2001," podotkol starosta.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol