Na stredných školách Košického kraja pribúdajú dažďové záhrady
Plánujú vytvoriť aj nadrozmerné muralistické dielo.

21.11.2019 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v realizácii svojho programu obnovy krajiny, súčasťou ktorého je budovanie dažďových záhrad ako jedno z vodozádržných opatrení. Na jeseň pribudli dažďové záhrady na piatich stredných školách KSK.

V Košiciach vznikli dažďové záhrady na Strednej odbornej škole (SOŠ) technickej na Kukučínovej ulici, na Obchodnej akadémii (OA) na Watsonovej a na SOŠ veterinárnej v Košiciach-Barci. Ďalšie pribudli na SOŠ technickej v Michalovciach a Technickej akadémii (TA) v Spišskej Novej Vsi. Ako informoval Úrad KSK, vybudovanie dažďových záhrad si vyžiadalo takmer 12.000 eur.

"Výstavba dažďových záhrad patrí medzi vodozádržné opatrenia, ktoré nie sú príliš finančne náročné, no sú veľmi efektívne. Cieľom týchto opatrení je, aby dažďová voda neodtekala bez úžitku, ale ostala v areáli školy. Aj takýmto spôsobom sa snažíme študentov učiť, aké dôležité je pristupovať k nášmu životnému prostrediu šetrne," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Dažďové záhrady budoval kraj v septembri a v októbri v spolupráci s krajskou Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja Košice, študentmi škôl a dobrovoľníkmi. V prácach bude kraj pokračovať na jar, keď v dažďových záhradách pribudnú ďalšie rastliny a osadené budú informačné tabule opisujúce vodný cyklus.

"Na Strednej odbornej škole technickej v Košiciach plánujeme vytvoriť aj nadrozmerné muralistické dielo. Grafity by sa mali nachádzať pri dažďovej záhrade na budove telocvične, pričom zobrazovať by mali problém s vodou očami mladého umelca," doplnil Trnka.

Okrem škôl pracuje kraj aj na projekte zameranom na revitalizáciu potoka, ktorý preteká chráneným parkom v zariadení Lúč - Domov sociálnych služieb v Šemši. "Jazierko chceme v budúcom roku vyčistiť a urobiť také technické opatrenia, aby sme zamedzili jeho zanášanie. Súčasťou opatrení bude aj úprava vodného toku tak, aby sme zvýšili ochranu brehových porastov," priblížil riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Jaroslav Tešliar.

Program obnovy krajiny Košického kraja schválilo krajské zastupiteľstvo vlani v októbri. Zameraný je na zadržiavanie dažďovej vody v krajine s cieľom prispieť k obnoveniu procesov biodiverzity, zvýšeniu pôdnej úrodnosti, tvorbe vodných zdrojov a ozdravovaniu klímy.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava