Defibrilátory sú odteraz v každej popradskej mestskej časti
Mesto disponuje 15 automatickými prístrojmi.

21.11.2019 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Najväčšie mesto pod Tatrami disponuje od stredy pätnástimi automatickými externými defibrilátormi (AED). Desať nových prístrojov, ktoré pri oživovaní zvládnu použiť aj laici, zakúpila samospráva. Poprad tak v počte defibrilátorov nemá na Slovensku konkurenciu. Uviedol to primátor Popradu Anton Danko, ktorý verí, že tieto prístroje raz pomôžu zachrániť ľudský život.

„Päť AED bolo umiestnených pri športoviskách a na ďalších miestach ešte v minulosti, teraz pribudlo ďalších desať, takže prístroj bude v každej mestskej časti,“ uviedol primátor. Dodal, že nákup desiatich nových AED a 15 skriniek stál samosprávu 22.000 eur. Tieto prístroje sú priamo napojené na Mestskú políciu, ktorá automaticky dostane informáciu, keď sa AED otvorí a môže vyslať hliadku. Popradskí policajti majú zároveň jeden prístroj aj priamo so sebou v aute.

Iniciátorom myšlienky AED v Poprade je predseda Občianskeho združenia Záchrana František Majerský, ktorý je zároveň mestským poslancom. „V porovnaní s inými mestami sme ďaleko vpredu, bežné mestá nemajú vôbec žiadne 24 hodín verejne prístupné AED, my ich máme 15. Čas je veľmi dôležitý, ľudský mozog odumiera do piatich minút, a keď si uvedomíme, že priemerný čas dojazdu záchranky je 12 a viac minút, tak použitie tohto prístroja buď svedkami, okoloidúcimi alebo napríklad policajtom môže naozaj zachrániť život,“ zdôraznil Majerský s tým, že v Poprade už jeden prístroj použili, konkrétne na Námestí sv. Egídia.

AED dokážu ovládať aj laici, stačí ho otvoriť, stlačiť gombík a prístroj človeka priamo navedie, ako má postupovať. Životnosť batérie je približne päť rokov a defibrilátor je schopný vydať 5000 výbojov. Po každom použití je potrebné len vymeniť elektródy. „Dúfam, že Poprad bude vzorom aj pre iné mestá na Slovensku, ktoré takéto defibrilátory zatiaľ nemajú. Myslím si, že takýto 24 hodín prístupný AED by nemal chýbať v žiadnom meste na Slovensku,“ skonštatoval na záver Majerský.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice