Vranov nad Topľou bude v jubilejnom roku prezentovať moderné logo
Mesto si pripomenie 750. výročie prvej písomnej zmienky.

15.11.2019 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Vranovský mestský úrad predstavil vo štvrtok logo, ktoré bude sprevádzať blížiace sa 750. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Vzišlo zo súťaže, ktorú mesto vyhlásilo začiatkom septembra. Autorom víťazného návrhu je vranovský rodák Patrik Knoblich.

"Keďže budúci rok bude pre naše mesto veľmi významný, cítili sme, že logo vhodne doplní naše blížiace sa jubileum," vysvetlil primátor mesta Ján Ragan dôvod, prečo sa samospráva rozhodla súťaž vyhlásiť. Na výzvu reagovalo 13 jednotlivcov, prevažne Vranovčanov, do súťaže sa však zapojili aj obyvatelia iných miest Prešovského a Košického kraja.

Do víťazného loga je zakomponovaná číslica 750, dominanta mesta, Bazilika minor, ktorú reprezentuje veža a rieka Topľa. Jeho súčasťou je tiež názov mesta. Logo je modro – žlté, rovnako ako erb mesta. "Po rôznych návrhoch a skiciach, ktoré som mal a po skúškach kompozície, sa mi zdala celkom zaujímavá tá hra 750-tky a dominanta mesta, čiže veža kostolná s názvom mesta a symbolom rieky, ako tá najvhodnejšia forma prezentácie mesta," povedal pre TASR o logu grafický dizajnér Knoblich s tým, že tvorba víťazného návrhu mu trvala približne mesiac.

Porota, zložená z dvoch zástupcov odbornej obce a jedného predstaviteľa samosprávy, na víťaznom logu ocenila nielen jeho technické a vizuálne parametre, ale i prepojenie histórie so súčasnosťou. "História je veľmi krásne prepojená s moderným fontom, ktorý tu bol použitý a s modernou štylizáciou atribútov. História so súčasnosťou, a možno i víziou do budúcna. Veľmi krásne sa nám to tam stretlo," opísal názor poroty Peter Križovenský, pedagóg zo Strednej odbornej školy na Ulici A. Dubčeka.

"Som rád, že je to návrh, ktorý verne zobrazuje naše mesto, historicky, v tomto čase, kde sa naše mesto nachádza. Je dynamickým, úspešným mestom, ktoré sa buduje, rozvíja. Aj návrh loga je moderný. Návrh spĺňa to, čo sme od toho očakávali," zhodnotil víťazné logo Ragan.

Logo k 750. výročiu prvej písomnej zmienky o meste Vranov nad Topľou začne mestský úrad používať 1. januára 2020 na všetkých propagačných materiáloch, tlačovinách, plagátoch a bude súčasťou všetkých podujatí, ktoré budú sprevádzať celý jubilejný rok.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol