V podchode v Necpaloch pribudli prievidzské dominanty
Výtvarník strávil nad maľbou dominánt viac ako 20 hodín

13.11.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Pôvodne zanedbaný podchod v prievidzskej mestskej časti Necpaly čiastočne zrenovovali. Pribudli v ňom dominanty mesta, ktoré tam sprejom nastriekal prievidzský výtvarník Roman Turcel. Projekt samospráva zabezpečila prostredníctvom súťaže súkromnej spoločnosti, verejnosti ho do užívania odovzdala v utorok (12. 11.).

Výtvarník strávil nad maľbou dominánt viac ako 20 hodín. "Sú to monumenty Prievidze, pamiatky, ktoré všetci poznáme alebo by sme ich mali poznať. Možno si neuvedomujeme, že prechádzame okolo nich v meste. Teraz budú Necpalčania prechádzať okolo nich v tomto úzkom priestore a všetky tu majú na jednej kope," priblížil Turcel.

Na stenách podchodu podľa neho pribudol kláštor piaristov, Trojičný stĺp, Mariánsky vŕšok, blízky kostol aj cintorín, rušňové depo a pomník z Námestia slobody venovaný padlým v SNP a mohyla na Banskej.

Renováciu podchodu zabezpečila samospráva prostredníctvom súťaže Ahoj, krásne Slovensko, v ktorej hlasovali obyvatelia. "Museli sa spraviť omietky, ktoré boli poškodené, došlo i k úprave nových omietok a samotnej maľbe," načrtla primátorka Katarína Macháčková.

Nové maľby ocenila i Necpalčanka Mária. "Je to fantastické, pretože podchod bol naozaj zanedbaný. Zvýši to aj kultúrne povedomie, lebo niektorí obyvatelia ani nevedia, čo máme v meste. Myslím si, že aj deti budú nadšené, budú sa zaujímať, čo sú to za stavby," povedala.

Stav podchodu dlhodobo kritizujú najmä Necpalčania, samospráva ho chce zrekonštruovať. "Tento podchod je súčasťou projektu s pracovným názvom chodník Nedožerská cesta a tam sa práve počíta aj s komplexnou opravou. Ide však o to, že momentálne sme museli riešiť rôzne technické a majetkovo-právne problémy, ktoré nám bránia pokračovať v príprave tejto stavby. Máme na ňu vyčlenené aj prostriedky a verím, že v budúcom kalendárnom roku sa nám to podarí," priblížila Macháčková, ktorá podľa svojich slov verí, že nové maľby zabránia ďalšiemu znečisťovaniu podchodu.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol