Deväť dní bude zázračný obraz Panny Márie na hlavnom oltári v bazilike
Obraz Panny Márie Trnavskej prenesú z kaplnky.

11.11.2019 | Trnavský kraj | Autor: D.Ondrušková

Americký kardinál Raymond Leo Burke bude patriť k hlavným hosťom tohtoročnej Trnavskej novény. Deväťdňový celoslovenský cirkevný sviatok, zasvätený Panne Márii Trnavskej, sa začne v stredu (13. 11.), jeho témou je podľa hovorcu Arcibiskupského úradu (ABU) v Trnave Antona Ziolkovského Budúcnosť cirkvi je v malých spoločenstvách.

 "Emeritný prefekt Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry a emeritný arcibiskup v St. Louis v USA Raymond Leo Burke bude celebrovať omšu spojenú s procesiou veriacich so zázračným obrazom Panny Márie Trnavskej v nedeľu (17. 11.)," informoval o tom hovorca ABU.

Deviatnik sa pravidelne koná v Bazilike sv. Mikuláša, zázračný obraz Panny Márie Trnavskej počas neho prenesú z kaplnky na hlavný oltár. Kazateľom prvej z večerných bohoslužieb bude bratislavský biskup Jozef Haľko, po ňom Peter Dubovský z Pápežského biblického inštitútu v Ríme, vesprémsky arcibiskup Gyula Márfi a ďalší. Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa tejto úlohy ujme na záver sviatku. Popritom sa v bazilike každý deň budú konať pobožnosti a najmenej päť omší.

Na novéne sa každoročne zúčastňujú tisíce veriacich nielen z Trnavy a jej blízkeho okolia, ale na omše prichádzajú aj zo vzdialených miest celého Slovenska. Deviatnik neporušil svoju tradíciu ani počas socializmu, stal sa práve platformou na verejné proklamovanie vtedy neželaných názorov. Od začiatku 80. rokov do roku 1989 bola novéna takmer pútnickým miestom a tŕňom v oku predstaviteľom vtedajšej moci boli hlavne nočné omše, na ktorých sa stretávala veriaca mládež.

 Deviatnik sa koná vždy v rovnakom termíne od 13. do 21. novembra, a to už od roku 1710. Panna Mária vtedy zachránila mesto od nešťastia, keď sa na jej obraze v bazilike objavili krvavé slzy. Keď v tom roku vypukol v Trnave mor, magistrát mesta dal odslúžiť prosebnú svätú omšu za ochranu. Po omši nasledovala 21. novembra procesia s obrazom a mor zázračne prestal.

Trnavčania dali Bohorodičke z vďaky sľub, že sa raz do roka zúčastnia na deväťdňovej pobožnosti pod jej obrazom. Obraz dal namaľovať neskorší ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate zo štúdií z Ríma do Trnavy v roku 1585. Je kópiou ikony z Kláštora sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Obraz slzil vždy ako predzvesť katastrof, ktoré Trnavu čakali.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol