Na zveľaďovaní obce Podhradie sa podieľajú i miestni futbalisti
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach.

11.11.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Nielen na dosahovaní športových úspechov, ale i zveľaďovaní Podhradia v okrese Prievidza bazírujú miestni futbalisti z Telovýchovnej jednoty (TJ) Slovan Podhradie. Klub založili ešte v 40. rokoch minulého storočia, o niekoľko rokov neskôr sa začali podieľať i na rozvoji obce.

Futbalisti sa do zveľaďovania obce zapájali už pred niekoľkými desaťročiami. "Chodilo sa na brigády, keď sa stavala škola, kopec hráčov i ja osobne sme chodili na brigády, keď sa stavali potraviny. Pomáhali sme pri asanáciách poškodených domov následkom poddolovania. Vykonávala to TJ, chodili tam členovia, starší, ale aj hráči," vymenoval predseda TJ Slovan Podhradie Milan Dudáš.

V poslednom období sa členovia jednoty podľa neho podieľali na vybudovaní oplotenia nového cintorína i ďalších veciach. "Aj s terajším starostom sme dohodnutí, čokoľvek bude obec potrebovať, dokážeme zorganizovať dvoch, troch, desiatich, 15, ako bude potrebné a aká bude brigáda. Aj keď sú hráči z iných dedín a možno už nemajú vzťah k Podhradiu, robia viac brigád na ihrisku. To je tiež obecný majetok," podotkol.

Na snímke predseda TJ Slovan Podhradie Milan Dudáš. Podhradie, 8. novembra 2019. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

K TJ v Podhradí sa hlási minimálne 60 ľudí, okrem zveľaďovania obce zvyšujú i miestny lokálpatriotizmus. "Nie všetci môžu mať radi futbal, no keď si v novinách prečítajú o Podhradí, každý už spozornie, je hrdý na to, že sa hovorí o našej obci. Hlavne staršia generácia sú veriaci ľudia a keď mama, ktorá má 80 rokov, ide z kostola, babky sa už jej okolo pýtajú: Hana, ako sme hrali, ako hrali naši chlapci? To už je tiež dôkaz toho, že robotu robíme celkom slušne a obec sa propaguje naďalej," priblížil Dudáš.

K miestnemu lokálpatriotizmu sa hlásia podľa neho nielen starší, ale i tí z mladšej generácie. "Celý život som Podhradčan bývajúci v Prievidzi. A takto to cítia viacerí ľudia. V Podhradí mohlo žiť množstvo ľudí, nebyť stavebnej uzávery. Dnes hovoríme o pár tisícoch ľudí, ktorí žijú v okolitých obciach, mestách," dodal.

Posledné dva roky hrávajú Podhradčania v Lehote pod Vtáčnikom. Vlani vyhrali i majstrovstvá oblasti, postup do piatej ligy však odmietli, a to i pre finančné náklady.

Propagáciu Podhradia zabezpečujú i miestni dôchodcovia združení v základnej organizácii Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá má v súčasnosti 51 členov. "Robíme pre nich zaujímavé podujatia, každý rok máme zájazd. Venujeme sa i kultúrnej oblasti, máme založenú spevácku  skupinu Podhradčianky, reprezentujeme obec na rôznych podujatiach," načrtla bývalá starostka obce a predsedníčka základnej organizácie Ružena Boboková. Seniori majú podľa nej už dvojročnú spoluprácu so sociálnym centrom Humanity vo Veľkej Lehôtke, kde chodia spestriť popoludnia týraným ženám, pripravujú tam i Mikuláša, fašiangy i iné podujatia.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol