Výlov vianočných kaprov v Iňačovciach je v plnom prúde
Rybníky sa rozprestierajú na ploche približne 450 hektárov.

08.11.2019 | Košický kraj | Autor: J.Ďurašková

Jesenný výlov rýb na Iňačovských rybníkoch v okrese Michalovce je v plnom prúde. Zo 100 ton ich mali k štvrtku vylovených takmer 70 ton. Rovnako ako v minulom roku, chovu neprospelo suché leto s vysokými teplotami. Túto sezónu znepríjemnili život chovateľom aj vtáky - predátori. Rýb pre potreby predvianočného trhu je však podľa vedúceho strediska Iňačovské rybníky Petra Alexoviča dostatok. Má ale obavy, že sa všetky nepredajú.

"Čo sa týka vianočného kapra, posledné roky nastáva dosť veľký pokles predaja. Ľudia nechcú kupovať," povedal pre TASR Alexovič. Dôvody vidí jednak v tom, že veľa ľudí nevie živého kapra doma spracovať, a tiež sa boja kostí. Poukazuje aj na čoraz väčšiu obľúbenosť exotických, morských druhov rýb. Zároveň však prízvukuje, že v prípade rýb z Iňačovských rybníkov sa ľudia nemusia obávať mikroplastov v nich. "Naša sústava je napájaná z Morského oka. Čo sa týka mikroplastov, nemajú šancu sem prísť," vysvetlil.

 Na snímke výlov rýb na rybníku pri obci Iňačovce 7. novembra  2019. FOTO TASR - Roman Hanc.

V 29 Iňačovských rybníkoch, ktoré sa rozprestierajú na ploche približne 450 hektárov, chovajú všetky nížinné druhy sladkovodných rýb okrem pstruha. Určené sú okrem iného na predaj do obchodných prevádzok či zarybnenie, na čo slúži najmä jesenný výlov. Aj tento rok v rybníkoch zaznamenali zníženú produkciu.

Okrem nízkej hladiny a vysokým teplotám, pre ktoré ryby nedostávali niekoľko týždňov potravu, početnosti chovu neprospeli ani mäsožravé druhy vtákov. Ako Alexovič uviedol, ich zvýšený počet na svojich chovných rybníkoch zaznamenali po tom, keď ochranári v lete vypustili vodu z neďalekej vtáčej rezervácie Senianske rybníky. "Všetky vtáky z rezervácie boli u nás. Takže sme tohto roku mali výnimočné škody na malých rybkách, na jednoročnom kapríkovi," uzavrel Alexovič.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice