V Sabinove má vzniknúť pobočka Krajského múzea v Prešove
Predseda PSK Milan Majerský sa stretol so starostami okresu.

05.11.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

So starostami obcí, zástupcami organizácií a firiem z regiónu diskutoval v pondelok v Sabinove o aktuálnych problémoch, ale aj o potenciáli okresu s viac ako 60.000 obyvateľmi predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Ide v poradí o siedmy okres, ktorý v rámci pracovných výjazdov so svojím tímom navštívil.

Medzi hlavné témy stretnutia patrili najmä cesty, cyklotrasy, školstvo, rozvoj cestovného ruchu a podpora kraja do týchto, ale aj ďalších oblastí v regióne. Najviac otázok smerovalo rovnako ako v predchádzajúcich okresoch na cestnú infraštruktúru. V tomto roku plánuje kraj celkovo preinvestovať na cesty, opravy budov a nákup strojov pre Správu a údržbu ciest (SÚC) PSK 1,7 milióna eur.

"Za spomínané financie sa zrekonštruuje napríklad úsek Sabinov-Jarovnice, Lipany-Krivany, Bodovce-Radvaj, Brezovica-prieťah obce, Krásna Lúka-Bajerovce a rovnako sa zrekonštruuje a rozšíri cesta v úseku Lipany-Lúčka. Celkovo sa v kraji zrekonštruuje takmer šesť kilometrov ciest. Taktiež sa opravia mosty v Rožkovanoch a Krivanoch. V pláne je aj osadenie spomaľovača pred mestom Sabinov a odstránenie bodových chýb na ceste Ražňany-Hermanovce," uviedla Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK. V procese výstavby, prípadne prípravy je realizácia cyklotrasy Eurovelo 11, ktorá prechádza aj cez okres Sabinov.

Samospráva investuje do konca tohto roka aj do sociálnych služieb. V Domove sociálnych služieb (DSS) v Sabinove preinvestuje 37.000 eur, v DSS v Brezovičke 5800 eur. Na projekt náhrady zastaraného spaľovacieho zariadenia v budove DSS v Brezovičke sa bude spolupodieľať sumou viac ako 4000 eur. Zároveň vyčlení ďalších 66.000 eur z vlastných zdrojov na tepelné čerpadlá.

"Navrhujeme za celý okres Sabinov so samosprávami, ísť do sociálnej integrovanej starostlivosti, aby sme využili po audite možno aj nejaké prebytočné budovy. Rovnako, aby predseda PSK dostal od nás mandát, aby tlačil na vládu alebo budúceho ministra. Potrebujeme vedieť, aký máme objem peňazí pre danú oblasť, čo od nás štát môže očakávať, ale aj koľko nám na to dá. Sú to všetko prenesené kompetencie, ktoré musíme v týchto dňoch riešiť, škrtať rozpočet," povedal primátor Sabinova Michal Repaský.

Jednou z tém bol i vznik sabinovskej pobočky Krajského múzea v Prešove. "Ambíciou kraja je mať v každom okresnom meste kultúrnu organizáciu v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. V marci budúceho roku by sme chceli v budove bývalého piaristického gymnázia zriadiť pobočku Krajského múzea v Prešove," uviedol Majerský. "Verím, že aj tento krok pomôže prilákať turistov, návštevníkov do tohto pekného mesta," doplnil.

Počas svojej návštevy Gymnázia v Lipanoch Majerský avizoval aj tohtoročnú investíciu do školy vo výške 65.000 eur. Pre SOŠ podnikania a služieb v Lipanoch vyčlenil kraj v tomto roku 21.000 eur, pre Spojenú školu v Sabinove 32.000 eur. Súčasťou výjazdového pracovného rokovania bol aj Kontaktný bod, v rámci ktorého poskytovali odborníci z Úradu PSK záujemcom potrebné informácie.

Predseda PSK navštívil okrem Gymnázia v Lipanoch aj firmu Milk-Agro a firmu Eko Svip. Taktiež sa stretol so zamestnancami a klientmi Domova sociálnych služieb v Sabinove.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol