Sebechleby chcú na Starej Hore vybudovať vínnu pivnicu s galériou
V lokalite sa nachádza 47 vínnych pivníc.

04.11.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Obec Sebechleby v okrese Krupina chce v pamiatkovej rezervácii ľudovej architektúry na Starej Hore vybudovať vínnu pivnicu s galériou a malým vinohradom. Samospráva tak chce toto pamätné miesto, ktoré ročne navštevujú tisícky turistov, ešte viac zatraktívniť.

"Už v uplynulých rokoch sme tam vybudovali informačné centrum a malé ubytovacie zariadenie. Prerobiť na zariadenie príťažlivé pre turistov chceme aj posledný objekt, ktorý ako obec na Starej Hore máme," povedal TASR starosta Martin Schvarc.

Vínna pivnica by po dobudovaní mala slúžiť nielen na posedenie pri pohári vína a miestnych špecialitách, ale v malom by sa tam mohlo hrozno z blízkeho vinohradu na víno aj spracovávať.

Sprievodca Starou Horou uvádza, že sa tam dnes nachádza 47 vínnych pivníc. Miesto je známe zachovalou architektúrou, aktívnym kultúrnym životom a pestrou históriou vinohradníctva. História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúsko-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.

V súčasnosti sa na Starej Hore každoročne konajú v máji Svätourbanské slávnosti a v októbri slávnosti vína s názvom Oberačka pod sebechlebsky.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol