PSK predstavil zámer obnovy Gymnázia P.O.Hviezdoslava a výstavbu ŠUP
S investičným zámerom sa už oboznámi krajskí poslanci.

24.10.2019 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Poslanci zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom tohtotýždňovom rokovaní vzali na vedomie investičný zámer krajskej samosprávy, ktorá sa týka revitalizácie Gymnázia P. O. Hviezdoslava a výstavby Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku.

„Aktuálne sa obe tieto školy nachádzajú v priestoroch, ktoré sú v havarijnom stave a je nutná ich rekonštrukcia. Celkový odhadovaný náklad stavby vrátane DPH je viac ako 5,88 milióna eur a predpoklad realizácie je v rokoch 2020 až 2022,“ ozrejmila hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová.

Kraj chce podľa nej riešiť dlhodobo nevyhovujúci stav školských budov v Kežmarku. Vzhľadom na fakt, že veľa škôl je prenájme, teda v budovách Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, došlo minimálne v predchádzajúcich 20 rokoch zo strany PSK k investičnému dlhu a to je nutné v tejto chvíli napraviť.

„Zámer je ešte len v prípravnej fáze, na konkrétne detailné otázky budeme vedieť odpovedať až po vypracovaní ďalších stupňov projektovej dokumentácie a schválení harmonogramu pripravovanej investičnej akcie,“ doplnila Jeleňová s tým, že na zasadnutí zastupiteľstva PSK tento týždeň bola prezentovaná iba štúdia a neschválili sa ešte finančné prostriedky.

Preto nevieme teraz povedať, či prezentovaný zámer bude aj finálnou verziou stavby,“ dodala. Čo sa týka ďalších konkrétnych otázok týkajúcich sa projektu, je podľa nej predčasné teraz o tom hovoriť, keďže kraj ešte nemá okrem realizačnej projektovej dokumentácie ani územné a stavebné konanie a projekt čaká aj verejné obstarávanie na dodávateľa stavby.

„Rekonštrukcia a prístavba bude prebiehať v plnej prevádzke, preto je ťažké odhadnúť rozsah prác či dobu výstavby. Sme presvedčení, že investícia významnou mierou pomôže zlepšiť prostredie pre výučbu študentov a pretvoriť budovy škôl na moderné, funkčné a efektívne vzdelávacie inštitúcie,“ skonštatovala hovorkyňa. Zároveň doplnila, že v aktuálnom školskom roku navštevuje kežmarské gymnázium 235 žiakov a Školu umeleckého priemyslu (ŠUP) 142 študentov.

„V budúcnosti plánujeme pre gymnázium v Kežmarku dve triedy v ročníku, teda maximálne približne 240 žiakov a pre ŠUP maximálne 140 žiakov. Rekonštruovaná budova gymnázia a nová budova pre ŠUP poskytnú pre približne 400 žiakov dostatočné priestory na vyučovanie v súlade s modernými materiálno-technickými potrebami a modernými vyučovacími metódami,“ uzavrela Jeleňová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača